Tartalékos katonák együttműködése

A 12. alkalommal rendezték meg június 25 és 28 között Lipcsében a Német-Magyar Tartalékos Katonák Szemináriumi Találkozóját.
 
 

Tartalékos katonák együttműködése

A 12. alkalommal rendezték meg június 25 és 28 között Lipcsében a Német-Magyar Tartalékos Katonák Szemináriumi Találkozóját.
 
 
 
 
 

Tartalékos katonák együttműködése

A 12. alkalommal rendezték meg június 25 és 28 között Lipcsében a Német-Magyar Tartalékos Katonák Szemináriumi Találkozóját.

A partnerségi találkozón a Magyar Tartalékosok Szövetségét az együttműködésben érintett megyei szervezetek vezetői képviselték. A magyar katonákat Prof. Dr. Friedwart Lender ezredes, Németország partnerkapcsolati megbízottja köszöntötte.

A találkozó első napján, a katona delegáció meglátogatta a General Olbricht Kaserne laktanyát, ahol 2010, július eleje óta működik a Bundeswehr, Kiképzési Parancsnoksága. A vendégeknek a parancsnokság munkájáról, feladatairól a laktanya parancsnoka adott tájékoztatást.

A parancsnok elmondta, hogy a német katonák kiképzési, felkészítési rendszerét a sorkötelezettség megszűnése miatt az elmúlt években, teljesen át kellett szervezniük. Az új rendszerben a parancsnokság alá 12 Kiképzési Intézmény tartozik, amelyekben megtalálható többek között a tisztképző-, tiszthelyettes képző iskola, a műszaki-, az utászképző-, hadsereg-pilóták iskolája, valamint az ütközet-gyalogsági-, ütközet szimulálási-, és az ENSZ Kiképzési Központ.

A német kiképzési rendszer egyik sajátossága az, hogy a tisztek, tiszthelyettesek felkészítésében nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az elméleti ismeretek megszerzése mellett a katonák szakmai felkészítése a csapatoknál történjen meg. Felváltva, egymásra építve adják le a szükséges elméleti ismereteket és kapják meg a katonák a gyakorlati tapasztalatokat. A rendszerbe belépő katona 79 hónap után szerezheti meg a hadnagyi és 36 hónapot követően az őrmesteri rendfokozatot. A kiképzési intézmények felkészítési munkáját 64 speciálisan kialakított telephely szolgálja ki.

A Kiképzési Parancsnokság szervezi a már meglévő állomány át- és tovább képzését is. A három napos tanfolyamoktól, a 18 hónapos képzésekig, közel 1000 tanfolyam végrehajtására készültek fel és ezekkel a tanfolyamokkal, az állomány bevetési készségét fejlesztik. Az oktatók munkáját a legkorszerűbb haditechnikai eszközök, számítógépek és szimulátorok segítik.

A második napon a két ország katonái, megismerhették a partner tartalékos szövetség működését, szervezeti felépítését és a jövőbeni feladatait. Közösnek mutatkozott mindkét félnél az a tény, hogy a lakosság a két országban fokozatosan elöregszik és egyre kevesebb azoknak a száma, akik katonai szolgálatot vállalnak. Így csökken a már kiképzett, potenciális tartalékosok száma. Ezért fontos feladat az, hogy a céljaival vonzóvá kell tenni a tartalékos katonai szolgálatot.

A találkozó fontos része volt a megyei vezetők kétoldalú megbeszélése, a további feladataikról és a kapcsolataik alakításáról.

A kétoldalú kapcsolatokban a katonai programok mellett kiemelkedő az a humanitárius segítségnyújtás, amit a német tartalékosok az elmúlt években az országunk polgárai felé megtettek.

A tizenöt év alatt, több százmillió forint értekben hoztak már be az országba gyógyászati- és számítástechnikai eszközöket, valamint a tűzoltóságoknak, polgárőrségeknek a feladataikat segítő berendezéseket, a rászorulóknak ruházati anyagokat és sok más egyéb használati tárgyat. Ezek a segélyek elsősorban Kelet-Magyarországon kerültek átadásra, ahol minden ilyen támogatásra nagy szükség van.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.