Nyugdíjas egyetemisták

Veszprémben, a Városi Művelődési Otthonban tizenhatodik alkalommal indították útjára, a Dr. Borsi Lőrinc Nyugdíjas Szabadegyetem 2013. évi rendezvénysorozatát.
 
 

Nyugdíjas egyetemisták

Veszprémben, a Városi Művelődési Otthonban tizenhatodik alkalommal indították útjára, a Dr. Borsi Lőrinc Nyugdíjas Szabadegyetem 2013. évi rendezvénysorozatát.
 
 
 
 
 

Nyugdíjas egyetemisták

Veszprémben, a Városi Művelődési Otthonban tizenhatodik alkalommal indították útjára, a Dr. Borsi Lőrinc Nyugdíjas Szabadegyetem 2013. évi rendezvénysorozatát.

A megjelent vendégeket Kanyár Erika, a Laczkó Dezső Pedagógus Klub elnöke köszöntötte és külön üdvözölte a család képviseletében megjelent, a szabadegyetem gondolatát megálmodó, Dr. Borsi Lőrinc fiát.

Az elnök asszony a megnyitó beszédében kiemelte, hogy a nyugdíjas szabadegyetem megrendezésének ötlete a pedagógus klub első elnökétől, Dr. Borsi Lőrincz tanár úrtól származik. A szabadegyetem rendezvénysorozata azt tűzte ki célul, hogy egy olyan élményben gazdag programot adjon város nyugdíjasainak, amely előadások Veszprém, valamint a környékének történelmi nevezetességével és kultúrájával ismerteti meg a érdeklődőket. A programok során – hangsúlyozta az elnök asszony - minden évben nyolc előadást hallgathatnak meg az ide látogatók. Ezeken az előadásokon olyan témák kerülnek feldolgozásra, ahol a múlt és a jövő értékei vannak jelen. Olyan értékek, amelyek az időseket a koruknál fogva érdeklik. A témákat a pedagógus klub vezetősége választja ki és előadóknak azokat az ismert személyeket kérik fel, akik részesei, vagy jó ismerői (tudósai) az adott korszaknak.

A vendéglátók nevében Nevada Amália, a Veszprém Városi Művelődési Központ (VMK) igazgatója köszöntötte a rendezvényen megjelenteket. Elmondta - a VMK vezetése örömmel tett eleget annak a felkérésnek, hogy a szabadegyetem előadásainak házigazdája legyen. Az intézmény számára fontosak az idős emberek ezért az elmúlt időszakban már több nyugdíjas rendezvénynek adtak otthont. De lényeges az is, hogy a kultúra minél több formája megjelenjen az intézményükben és ez a program nagyon jól illik a költészet napja rendezvénysorozatába. Jó látni azt – hangsúlyozta – hogy ma is ilyen sokan eljöttek ide, kívánom érezzék azt, hogy Veszprémben jó nyugdíjasnak lenni – fejezte be beszédét az igazgató asszony.

Az önkormányzat részéről Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte a „a szabad nyugdíjas egyetemistákat.” Beszédében elmondta, hogy számára egy követendő példát jelent az, ha olyan nyugdíjas közösségeket lát, ahol a szellemi frissesség fenntartását fontosnak tartják. Mert, mint fogalmazott – aki a leülését követően le is fekszik és elhanyagolja magát, lehet, hogy többet nem fog tudni felkelni.

A programról, az volt a véleménye, hogy nagyon érdekes és változatos témák váltják egymást, ilyen lesz a mai is, ami az 1980-as évek Veszprém közéletét dolgozza fel.

Az első előadás témáját Fehér Tibor, a nyugdíjas klub alelnöke vezette fel és mutatta be az előadót.

Hangsúlyozta, hogy az 1980-és 90 közötti évtized az ellentmondások és a gyors változások évei voltak. Ezt az időszakot egy olyan előadótól lehet a legjobban megérteni, aki akkoriban vezető pozícióban dolgozott a városban. Ezért hívták meg Dr. Maróti Rezsőt, aki ebben az időszakban tanácselnök volt, ezért a város vezetésében közelről kísérhette figyelemmel a város fejlődését, a városkép formálódását.

Maróti Rezső az előadás bevezetőjében csak annyit mondott, hogy ez az a közeg, ahol vele együtt sokan, sokat tettek a városét, mert ezen a fórumon többen vannak olyanok, akik tevékeny részesei voltak a korszaknak. Annak a korszaknak, amely a változásokat készítette elő.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.