Bécsben bírálják a magyar kormányfőt

A magyar sajtó szerint Orbán Viktor ausztriai látogatása a vendéglátókban vegyes megnyilvánulást váltott ki.
 
 

Bécsben bírálják a magyar kormányfőt

A magyar sajtó szerint Orbán Viktor ausztriai látogatása a vendéglátókban vegyes megnyilvánulást váltott ki.
 
 
 
 
 

Bécsben bírálják a magyar kormányfőt

A magyar sajtó szerint Orbán Viktor ausztriai látogatása a vendéglátókban vegyes megnyilvánulást váltott ki.

A nepszava.hu írásában kifejti, hogy a „Megvádolni, megfélemlíteni, megbüntetni” – ez a három szó jellemezte az Orbán-kormány által az ellenzékre és a civil társadalomra gyakorolt nyomását a Kurier című bécsi lap, a magyar miniszterelnök mai ausztriai látogatását beharangozó írásában.

A cikk ismertette a kormánypropaganda által Soros Györgynek tulajdonított „tervet” és a „Stop Soros” elnevezésű törvénytervezet-csomagot. Említést tett az állítólagos pénzügyi szabálytalanságokra hivatkozó, ismételt rendőrségi razziákról, és a menekültekkel foglalkozó, nem kormányzati szervezetek elleni frontális támadásként értékelte a magyar kormány magatartását.

Az írás kitért arra, hogy áprilisban választások lesznek Magyarországon, és megállapította: Orbán Viktor megosztó politikája a jelek szerint működik. „Az egész ország hisztériába hergelte magát, az ellenzék nem tud áttörni más ügyekkel, Orbán kormánypropagandája határozza meg az egész kampányt” – idézte a Kurier Bernhard Knollt, a budapesti Közép-európai Egyetem osztrák professzorát.

A bécsi lap felhívta a figyelmet a Fidesz-közeli média aránytalan túlsúlyára, ismertette a kormánypárt győzelmét előrevetítő közvélemény-kutatási jelzéseket és azt, hogy Orbán a saját érdekeinek megfelelően alakította át a választási rendszert.

A cikkben megszólaltatott Gergely Márton, a megszüntetett Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese ugyanakkor arról is beszélt: a miniszterelnök imázsának van egy sebezhető pontja, nevezetesen az, hogy miközben az egyetlen témája a migráció, és eltökélten küzd a kvóták ellen, a menekültek rémképével riogat, kiderült, hogy a kormány az elmúlt években titokban befogadott 1300 menekültet.

A heute.at című osztrák portál hírt adott arról, hogy a NEOS osztrák liberális párt az Orbán-vizit előtti napra tiltakozó rendezvényt szervezett Bécsbe, Fekete-Győr Andrással, a Momentum mozgalom elnökével közösen, „Mutasd a barátod, megmondom, ki vagy” címmel.

A portál szerint az osztrák-magyar kormányfői találkozón olyan vitás kérdések kerülnek terítékre, mint a külföldi uniós munkavállalók nem Ausztriában tartózkodó gyermekei után folyósított családi pótlék tervezett csökkentése, illetve a paksi atomerőmű-bővítés elleni európai bírósági osztrák kereset. A menekültügy tekintetében ugyanakkor egyetértés várható Sebastian Kurz kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök között – vélekedett a heute.at.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.