Megyei haditorna döntő Veszprémben

A MH 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ szervezésében csütörtökön újra megrendezésre került a Veszprém Megyei Haditorna verseny.
 
 

Megyei haditorna döntő Veszprémben

A MH 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ szervezésében csütörtökön újra megrendezésre került a Veszprém Megyei Haditorna verseny.
 
 
 
 
 

Megyei haditorna döntő Veszprémben

A MH 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ szervezésében csütörtökön újra megrendezésre került a Veszprém Megyei Haditorna verseny.

A honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a honvédelmi nevelés elősegítése-, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében, a Magyar Honvédség a 2019/2020-es tanévben újra meghirdette az Országos Haditorna Versenyt.

A verseny egyik célja a honvédelem ügyének népszerűsítése a fiatalok körében, valamint a katonai feladatok megismertetése a sport eszközeivel, és elérhetővé tenni a honvédelembe való bekapcsolódás lehetőségét.

Másrészt a katonai pálya bemutatása, a fiatalok megismertetése a katonák mindennapi életével. Lehetőséget adni a résztvevők számára, hogy kipróbálják a katonai kiképzés egyes feladatait. Szembesíteni őket azokkal a fizikai nehézségekkel, amelyekkel a katonaélet mindennapjaiban találkozhatnának.

Az országos vetélkedést előzte meg az a megyei döntő, amelyet az MH KIKNYP - 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ csütörtökön rendezett meg Veszprémben, a Jutasi úti Honvéd sportpályán. A hasonló ügyességi feladatokkal megrendezett sportversenyük már az előző években is nagy népszerűségre tett szert a középiskolák diákjai körében.

Soós Gyula őrnagy, a központ parancsnoka szerint a rendezvény elfogadottságát jelzi azt, hogy a versenyeken részt vevő csapatok száma évről évre nőtt és 2019-ben a megye minden középiskolája egy-egy csapattal jelentkezett be. Így ebben az évben már 19 csapat nevezését regisztrálták. A rendezők a megnövekedett létszámnak megfelelően készültek, hogy zökkenőmentesen tudják kiszolgálni a csapatokat.

A nyolc plusz egy állomáson található feladatokat a négy fős csapatoknak minél jobban kellett teljesíteniük. A fiúk és a lányok aránya nem volt előírva. A parancsnok szerint több olyan feladat is van, ahol kimondottan előny az, ha a csapatban legalább egy leány van. Az itt végrehajtásra kerülő feladatok a kiírásukat illetően teljesen megegyeznek az országos döntőn várható feladatokkal. Erről a versenyről az első helyezett csapat jut tovább, de lesz még egy verseny a megyében, amelynek első helyezett csapatát várhatóan meghívják a budapesti döntőre.

A tervezett versenyszámok: Tájfutás - Katonai tereptan (térképismeret)- Kézigránát célba dobás - Légpuska lövészet - Honvédelmi TOTÓ - Fegyveres váltófutás - Elsősegélynyújtás - Akadálypálya – Csatakereszt-hajítás.

A 2019. évi Veszprém Megyei Haditorna döntő győztese végül a VSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Ajka csapata lett. Második helyen végzett Pápai Szakképzési Centrum Feller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Várpalota és harmadik helyen Pápai Petőfi Sándor Gimnázium csapata.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.