Paks kérdésére nincs kormányzati válasz

Ne „paksolják el a jövőnket” címmel tartott sajtótájékoztatót Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa.
 
 

Paks kérdésére nincs kormányzati válasz

Ne „paksolják el a jövőnket” címmel tartott sajtótájékoztatót Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa.
 
 
 
 
 

Paks kérdésére nincs kormányzati válasz

Ne „paksolják el a jövőnket” címmel tartott sajtótájékoztatót Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa.

Pál Béla, parlamenti képviselőjelölt vendége volt Jávor Benedek, aki az elmúlt parlamenti ciklusba az országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának az elnökeként dolgozott.

A tájékoztató elején Pál Béla hivatalosan bejelentette, hogy nyilvános vitára hívta ki Dr. Navracsics Tibort, a Fidesz 1. számú választókörzetének a jelöltjét. A képviselőjelölt úgy gondolja, hogy az itt élőknek joguk van megismerni azt, hogy a választásokon induló jelölteknek milyen elképzeléseik vannak a térség következő négy éves programjairól. A vitát a helyi média nyilvánossága előtt, egyenlő feltételekkel, azonos időkeretben javasolja lefolytatni.

A jelenlegi témával kapcsolatban Pál Béla megjegyezte, hogy az utóbbi időben bárhol fordult meg szinte mindenütt felmerült Paks kérdése és megkérdezték; miért döntött így a Fidesz, jól járnak-e ezzel az emberek? Ennek a témának szakértője Jávor Benedek, aki Paks kérdésében megalapozott válaszokat tud adni az érdeklődőknek.

Jávor Benedek megerősítette azt, hogy a magyar embereket érdeklik a Pakssal kapcsolatos kérdések. Az óriási kérdőjelek mindenütt ott vannak az emberekben; miért van szükség erre a bővítésre, miért kellett ezt a szerződést néhány hónappal a választások előtt titokban, sunyi módon megkötni és milyen következményei lesznek ennek a megállapodásnak az emberekre nézve?

A politikus szerint nagy igény van arra, hogy a kormány egy ilyen nagy horderejű szerződésről kielégítő tájékoztatást adjon, de ebből semmi nem valósult meg, sem az állampolgárok, sem a parlamenti képviselők felé. Ezért a PM publikált egy kiadványt „Atomot nekünk?”, illetve „A közpénz(f)osztás erőműve”- címmel, amelyben igyekeznek megadni a válaszokat a polgárokat érdeklő legfontosabb kérdésekre.

Ezek a válaszok egyértelművé teszik, hogy az a megállapodás, amit az Orbán kormány kötött a paksi bővítésről egy súlyosan elhibázott megállapodás, mert 30 évre eladósítja Magyarországot, 3 ezermilliárd forint feletti adósság terheli majd az államkasszát. Ezzel az egész országot egy nagy devizahitelessé teszik(!), még azokat is, akik ebből eddig kimaradtak.

A kiadványból az is kiderül, hogy ez a beruházás gazdaságilag is borzasztóan káros, mert nagyon nagy terheket fog róni mind a villamos energiafogyasztókra, mind az adófizetőkre. Az új paksi blokkok által termelt áram a bekerülési ára 30- 32 forint lesz kilowattonként és ez a jelenleg becsült legkisebb érték. Ez kétszerese a mostani piaci villanyárnak és várhatóan, amikor ezek a blokkok termelni kezdenek, a megújuló energiák által termelt villamos energia árát is jelentősen meg fogják haladni.

A mai számítások szerint ez azt jelenti, hogy a paksi bővítés 50 százalékos rezsinövekedést fog hozni a magyar fogyasztóknak. Ráadásul Magyarország 3 ezermilliárd forinttal el fog adósodni Oroszország felé és ennek a várható kamatterhe még 2 ezer 300 milliárd forint lesz. Itt olyan összegekről van szó – hangsúlyozta a politikus - amelyek 30 évre előre kényszerzubbonyba bújtatják a mindenkori magyar kormányzatot, megfosztva azt a szabad, önálló döntésektől. Ezzel egyben elkötelezettséget vállalunk Oroszország mellett is, amellyel szemben az Európai Unió most foganatosított intézkedéseket és amelynek napjainkban is nagyhatalmi törekvései vannak.

Oroszország ezeket a nagyhatalmi törekvéseit az energiapolitikáján keresztül igyekszik érvényesíteni és ennek ad teret Magyarország a paksi bővítéssel. Orbán Viktor a közelmúltban azt mondta, hogy „Oroszország akarta ezt a megállapodást.” Ebben igaza van – hangsúlyozta a politikus - a paksi üzlet nagyon jó az orosz gazdaságnak, az orosz cégeknek és a kapcsolódó szereplőiknek, mert őket fogjuk mi, az adófizetők pénzén finanszírozni. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Oroszország a nyugattal szemben ezzel Magyarországon, egy előretolt bástyát fog kiépíteni.

Jávor Benedek szerint a kormány, a jelenlegi lépésével Moszkvát választotta az Európai Unióval szemben és egyértelműen kelet felé fordult, ami ellentétes azzal, amiért az ország a rendszerváltáskor küzdött.

"Hogy ez ne válhasson valóra és fel lehessen mondani ezt a megállapodást kormányváltásra van szükség"- hangsúlyozta.

"Ezért, az április 6-i választás egyben népszavazás is, ami egy elképesztően rossz szerződés megszüntetéséről szól" – zárta a tájékoztatóját Jávor Benedek.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.