Visszaélni a szavazással

Az Együtt szerint Pálffy Ilona cinizmussal biztatja a határon túli hozzátartozókat az elhunytak névjegyzékből való kitörlésére.
 
 

Visszaélni a szavazással

Az Együtt szerint Pálffy Ilona cinizmussal biztatja a határon túli hozzátartozókat az elhunytak névjegyzékből való kitörlésére.
 
 
 
 
 

Visszaélni a szavazással

Az Együtt szerint Pálffy Ilona cinizmussal biztatja a határon túli hozzátartozókat az elhunytak névjegyzékből való kitörlésére.

Az Együtt a sajtóközleményében rámutat arra, hogy elfogadhatatlan a kormány terve miszerint a határon túli választóknak kellene jeleznie, ha korábban regisztrált hozzátartozójuk elhunyt, és ki kell vezetni a szavazói névjegyzékből. A Fidesz-kormány ezzel a cinikus, jogsértő lépéssel választási csalásra ad lehetőséget, az októberi népszavazáson és a 2018-as országgyűlési választásokon is. Az Együtt követeli, hogy a kormány a lehető leghamarabb támogassa az Együtt választási törvénymódosító csomagját, ami megoldást jelentene erre a problémára is.

 

Mint ismert az országos népszavazásokon a határon túli választók, így a kettős állampolgárok is szavazhatnak. Kedden Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási iroda elnöke Ungváron arról beszélt, hogy a határon túli választóknak kellene jeleznie, ha korábban regisztrált magyar állampolgársággal is rendelkező, de nem magyarországi állandó lakcímű hozzátartozójuk elhunyt, és ezért ki kell vezetni a névjegyzékből.

 

Az Együtt szerint a Fidesz-kormány egy egyértelmű alkotmányellenes szabályozási hibát politikai érdekből nem javít ki. Ez cinikus jogsértés és választási csalás. A most megfogalmazott kormány-javaslat nem oldja meg a problémát. Ezrével lesznek olyan, 2014 óta már elhunyt határon túli, kettős állampolgár választók, akik most úgy kapnak borítékot korábbi lakcímükre, hogy ott már vagy más lakik, vagy senki. Az ilyen borítékok könnyen eltűnhetnek, és azokkal bárki, aki megszerzi hamis szavazatot adhat le. Ez a lehetőség a választási csalásra 2018-ban is előállhat.

Ezért terjesztett be 2016 tavaszán az Együtt - a parlamenti pártok közül először - egy átfogó választási törvénymódosítási javaslatot. Ez a javaslat az arányos választási rendszer bevezetése mellett az elhunytak névjegyzékben szereplésének problémáját is megoldja teljesen. Az Együtt javaslata szerint minden őket érintő szavazás előtt minden határon túli kettősállampolgárnak, aki nem rendelkezik állandó magyarországi lakcímmel regisztrálnia kell majd. Ha ezt elmulasztja, vagy netán elhunyta miatt már nem teheti meg, akkor korábbi szavazati jogát elveszíti az adott választáson.  

Az Együtt felszólította a kormányt, hogy azonnal hagyja abba a cinikus felkészülést a népszavazásra, hiszen a Fidesz valójában semmit sem tett az alkotmánysértő joghézag befoltozására.

Továbbá követelik, hogy az Országyűlésben a lehető leghamarabb támogassák az Együtt választási törvénymódosító csomagját, ahol ezt mindeddig elutasították.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.