Az oktatás és a kultúra összekapcsolása

„Mozgásban a kultúra” címmel indít programot óvodásoknak és kisiskolásoknak a Pannon Várszínház.
 
 

Az oktatás és a kultúra összekapcsolása

„Mozgásban a kultúra” címmel indít programot óvodásoknak és kisiskolásoknak a Pannon Várszínház.
 
 
 
 
 

Az oktatás és a kultúra összekapcsolása

„Mozgásban a kultúra” címmel indít programot óvodásoknak és kisiskolásoknak a Pannon Várszínház.

Vándorfi László, a színház igazgatója kihangsúlyozta, hogy a színház társulata elkötelezett az oktatás és a kultúra összehangolásában. A színházuk mindig is nyitott volt a társadalom felé és amikor megismerték ezt a pályázati felhívást megértették, hogy ez nekik való feladat. Azért is érdekes a gyerekekkel való foglalkozás, mert nem csak a gyerekek tanulhatnak a színészektől, de a foglalkozások során a színészeket is érhetik olyan élethelyzetek, ami a számukra új, ezért tanulhatnak is belőle.

Az igazgató ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy a gyerekekkel már ebben a korban megszerettessék a színházat és azt a műfajt, amit a színészek képviselnek.

Székely-Szügyi Zsuzsanna projektmenedzser részletes tájékoztatást adott az előttük álló program sorozatról. A színház társulata három városban – Veszprémben, Nagyvázsonyban és Sümegen – lévő oktatási intézményekkel tart fenn kapcsolatot. Ezekben az intézményekben interaktív témanapokon a művészet segítségével kívánják a gyerekekkel megismertetni a térség egyedülálló történelmét, irányítják rá a figyelmet a kultúra szerepére, fontosságára. A pályázatban munkát vállaló színészek kompetenciafejlesztő színház és drámapedagógiai, valamint táncművészeti programjaikkal kívánják elősegíteni az óvodás, a hátrányos helyzetű gyerekek, valamint az általános iskolai tanulók személyiségfejlődését, művészeti és kreatív képességeiknek a kibontakoztatását.

A Pannon Várszínház a program szerint hat oktatási, nevelési intézményben a tanítási időn túl tartja meg a témanapjait, rendhagyó foglalkozások keretében. Ezekkel az intézményekkel már a pályázat benyújtása előtt együttműködési megállapodást kötöttek, a foglalkozások időtartama alkalmanként 3-3 óra.

A programok előkészítésében és lebonyolításában részt vállalt Egyed Brigitta, Kiss Dávid, Kiss T. István, Molnár Ervin, Stefancsik Annamária, Zayzon Csaba, Székely-Szügyi Zsuzsanna projektmenedzser.

A témavezetők és Vándorfi László, az érintett intézményvezetőkkel együttműködve dolgozták ki a szakmai tematikát, végezték el az igényfelmérést. A tematikában nagy hangsúlyt kapott a kulturális hagyományok ápolása, a tanulók művészeti és kreatív képességeinek kibontakoztatása, a kapcsolatteremtő, önkifejező, konfliktuskezelő, problémamegoldó képességük fejlesztése. A gyerekek érdeklődési köréhez igazítják a témákat, ezért lesz olyan helyszín, ahol zene és tánc nyelvén fognak beszélni és lesznek olyan csoportok is, ahol a meséket helyezik előtérbe.

A színház a programok helyszíneiről és időpontjáról tájékoztatni fogja a sajtót.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.