A Quaestor ügy kérdőjelei

Az elmúlt napokban több mint tízezer a károsult kapott olyan levelet az országban, amelyben az elszámolási egyenlege nulla forintot mutat.
 
 

A Quaestor ügy kérdőjelei

Az elmúlt napokban több mint tízezer a károsult kapott olyan levelet az országban, amelyben az elszámolási egyenlege nulla forintot mutat.
 
 
 
 
 

A Quaestor ügy kérdőjelei

Az elmúlt napokban több mint tízezer a károsult kapott olyan levelet az országban, amelyben az elszámolási egyenlege nulla forintot mutat.

A Quaestor ügy aktualitásairól Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője a veszprémi MSZP irodán adott tájékoztatást.

A politikus elmondta, hogy a károsultak a napokban kapták meg azokat az egyenlegközlő értesítőket, amelyből megtudhatták, hogy a bank elszámolása kapcsán továbbiakban semmilyen kifizetésre nem jogosultak. Ezt a tényt hat sorban írták le, amiből nem látható a kifizetés jogi és számviteli indoklása. Egy havi telefonszámla ettől részletesebb szokott lenni - hangsúlyozta.

Sokaknak három generáción át megtakarított pénzét tüntették el pillanatok alatt. Emberi sorsok között volt, aki öngyilkos lett, de volt olyan, aki édesanyja mellett élt és a gondozási segélyéből takarított meg 300 ezer forintot, amit itt elvesztett. A károsultak most 30 nap gondolkodási időt kaptak arra, hogy nyilatkozzanak az összeg elfogadásáról.

A szocialisták azt szeretnék, ha az ügy kapcsán felmerült kérdéseikre kielégítő válaszokat kapnának. Egyrészt, azt szeretnének tudni, hogy egyénenként hogyan jöttek ki ezek az összegek? Az állam által létrehozott kárrendezési alap miért csak ennyi kárpótlást kínál fel?

Másrészt, mennyi ma a Quaestor vagyon? Ugyanis ezzel kapcsolatban nagyon sok, önmaguknak is ellentmondó hírek vannak. Amikor a botrány kirobbant a vagyont 220 milliárdra becsülték. A Budapesti Főügyészség beszélt már 160, majd 140 milliárd forintról is, most már csak 40 milliárdról van szó. Hova tűnt a Quaestor vagyon? Miért nem keresik a mai napig azt?

Vizsgálva a helyzetet, 88 milliárdot első lépcsőben a károsultaknak a BEVA vagyonából már kifizettek. Ezt a pénzt tehát a bankok adták össze. Most újabb 60 milliárdot előirányoztak, amit az MNB biztosít, mint áthidaló kölcsön.

Ebből egyértelműen kitűnik, hogy a károsultak eddig egy fillért sem kaptak a Quaestor vagyonból. A fentiekből látható, hogy a 220 milliárd forint vagyon, az egyszerű emberek megtakarítása eltűnt a rendszerből.

Nagy problémát jelent a károsultak számára az is, hogy most még az ügyfeleknek kell perelniük azért, hogy bebizonyítsák, egyáltalán jártak-e a Quaestornál. Bíróság előtt kell megvédeniük azt, hogy nem otthon írták ezt a szerződést és bevitték a követelt pénzt a bankba.

A képviselő törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek az illeték törvényhez. Ebben azt akarja elérni, hogy ez az eljárás illeték és költségmentes legyen. Véleménye szerint az állam kényszerítette rá a feleket arra, hogy pereljenek, ezért az államnak kell viselnie az eljárási költségeket. Ehhez kérte a fideszes képviselők támogatását, ne büntessék azokat, akik egyébként is kárt szenvedtek.

Végezetül kérte a nyomozó hatóságokat, hogy keressék meg ezt a pénzt, mert egy ekkora összeg már bárhol nyomot hagy.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.