Ki fizesse meg a (rév)észt

A társasházak közös képviselőinek a kormány által meghatározott új kötelezettsége, a havonta kifüggesztésre kerülő „értesítés”, a társasházi megtakarítások aktuális helyzetéről.
 
 

Ki fizesse meg a (rév)észt

A társasházak közös képviselőinek a kormány által meghatározott új kötelezettsége, a havonta kifüggesztésre kerülő „értesítés”, a társasházi megtakarítások aktuális helyzetéről.
 
 
 
 
 

Ki fizesse meg a (rév)észt

A társasházak közös képviselőinek a kormány által meghatározott új kötelezettsége, a havonta kifüggesztésre kerülő „értesítés”, a társasházi megtakarítások aktuális helyzetéről.

Német Szilárd, a rezsi csökkentésért felelős kormánybiztos legújabb nyilatkozata szerint: „A legfontosabb cél az, hogy minden magyar család hozzájusson a rezsicsökkentéshez, függetlenül attól, hogy milyen típusú ingatlanban lakik, mit bérel, vagy melyik társasház tagja.”

(A szerkesztői megjegyzés: Az ilyen fontos feladattal megbízott személynek tudnia kellene azt, hogy egy társasháznál nem tagok, hanem a szerzett tulajdon arányában, szavazati joggal rendelkező tulajdonos társak vannak. Talán ez a tévedése okozhatja azt, hogy a közösségi tulajdon anyagi ügyeinek külső befolyásolása, egy demokráciában nagyon durva dolog.)

Az elhangzott kijelentésről és a rezsicsökkentéssel kapcsolatos „tájékoztató” feladatokról Vass Tibor, a Társasházak Veszprémi Egyesületének elnöke, a Társasházak és Társasház Kezelők Országos Egyesületének tagja mondta el a saját és az elnöksége álláspontját.

Az elnökség ennek a feladatnak a végrehajthatóságát és hatását elnökségi ülésen tárgyalta – hangsúlyozta Vass Tibor.

A továbbiakban az elnök elmondta: teljes egyetértés van az elnökség tagjainál abban, hogy a jelenlegi rendelet egy olyan feladatot ad a társasházak közös képviselőinek, ami már a Társasházi Törvényben leszabályozottak. A közös képviselők évente adnak számot a befizetett költségek felhasználásáról és tesznek javaslatot a társasház következő évi gazdálkodására, valamint a társasház fejlesztésének további feladataira. A lakók ennek függvényében dönthetnek a közös költségek emeléséről és az esetleges csökkentésekről. Az éves közgyűlés az a hely, ahol beszélni kell(!) a befizetett pénzekről felhasználásáról és dönthetnek az esetleges megtakarítások további sorsáról.

Nagyon fontos azt megjegyezni – mondta az elnök – hogy a jelenlegi intézkedés egy dologra nagyon alkalmas. Még jobban megossza a társasházak közösségét, mert már most érzékelhető az, hogy akik a legrosszabb befizetők közé tartoztak követelik legjobban a kormány által beharangozott csökkentés azonnali bevezetését.

Az elnök rámutatott arra, hogy még ez az évenkénti tervezés és beszámoltatás sem egyszerűen tartható dolog, mert vannak olyan szolgáltatók, akik csak késve tudják megadni az előttük álló időszakra érvényes áraikat. Így volt ez idén a szemétszállítási költségekkel is, mert a tervezéssel foglakozók csak késve értesülhettek az igen jelentős szemét szállítási díj, emelkedésről.

Az elfogadásra került új törvényi rendelkezés értelmében a rezsicsökkentés hatásairól a közös képviselőknek havi rendszerességgel „Hirdetményben” kötelesek értesíteni a tulajdonosokat, ami – az elnök szerint - egy jelentős plusz feladat. Azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy a közös képviselőket a mai napig a társasház tulajdonosai fizetik és a Szervezeti Működési Szabályzatukban határozták meg a feladataikat és ezt a tulajdonosok közgyűlése fogadta el. Ezért egy külső szervezet nem jogosult az egyéb feladatok adására! Egy esetben igen, ha nagyvonalúan azt mondja: ezt a plusz szolgáltatást én fizetem!

A nehézségeket az is fokozza, hogy minden szolgáltató más és más időpontban küldi a számlákat, sőt van olyan szolgáltató, amely egyszeri éves leolvasást végez és az év lezárását követően, egy alkalommal küldi csak a számlát.

A jelenleg kialakult helyzetben a társasházak között még a szolgáltatás mértékét illetően is jelentős különbségek vannak. Itt Veszprémben is találhatók olyan társasházak, ahol a villany kivételével a közös mérőn át megy minden, ezért a ház adja a hő szolgáltatást, a meleg és a hideg vizet, fizeti a gázt, a szemét szállítást és az egyéb felügyeleti – kémény, biztosítás, érintés és tűzvédelem, környezetvédelmi terhelés, stb - díjakat. Ahhoz, hogy a közös képviselő ezeket a fogyasztásokat havonta figyelemmel tudja kísérni és számot tudjon adni a megtakarításokról, univerzális embernek kell lennie, vagy egy szakértő céget kell felkérnie, ami viszont növeli (!) a rezsi költségeket.

Az elnökség abban is egyetértett, hogy azok járnak el helyesen, akik a rezsicsökkentésen nyert apró forintokat most arra használják, ha a saját tulajdonukba energiacsökkentő fejlesztésekbe fektetnek be. Egy elavult kazán felújítása, a nyílászárók teljes cseréje, a szigetelés korszerűsítése, egy áramzabáló lift kiselejtezése hozhatja meg a jövőben igazi rezsicsökkentést

.

Az elnökség véleménye abban is megegyezik, hogy a törvényalkotóknak ettől lényegesebb kérdésekkel, például az adósság behajtás folyamatának az egyszerűsítésével kellene foglalkozniuk. Nagyon sok háznál vannak milliós tartozások, amelyek súlyos teherként sújtják a szabályokat tisztelő tulajdonosokat. A jelenlegi törvényben alkalmazott behajtási eljárás nem segíti elő a társasházak problémáinak a megoldását. A behajtók a bankok felé rendezik a hiányt, amíg a társasházak vesztessége megmarad. Több esetben tapasztalható az, hogy a tartozást felhalmozók kihasználják ezt a tehetetlenségi állapotot és a kiskapukon bejutva „sportot űznek” mások kárára az adósság növeléséből. Ugyanis a kapott szolgáltatást a társasháznak ki kell fizetni és ezt a tisztességes lakók pénzéből tehetik csak meg, akiket a jelenlegi kormány arra biztat, hogy „még tartsanak ki!”

Vass Tibor sajnálatát fejezte ki annak, hogy a helyzet megoldására tett javaslataikat a törvényvény alkotásban résztvevő szakemberek az utóbbi években nem vették figyelembe és ezeknek az égető problémáknak a megoldására nem születtek tisztességes megoldások.

Az egyesület ennek ellenére továbbra is a törvényes megoldások mellett áll ki és egyedül ezt képviseli. Csak az a kérdés, hogy a tisztességesen fizető és teljesítő társasházak a jövőben ilyen feltételek mellett meddig lesznek képesek talpon maradni?
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.