Lehetne más a költségvetés?

Szél Bernadett, az LMP országos társelnöke tartott tájékoztatót a párt jövőbeni elképzeléseiről szerdán a szervezet veszprémi irodájában.
 
 

Lehetne más a költségvetés?

Szél Bernadett, az LMP országos társelnöke tartott tájékoztatót a párt jövőbeni elképzeléseiről szerdán a szervezet veszprémi irodájában.
 
 
 
 
 

Lehetne más a költségvetés?

Szél Bernadett, az LMP országos társelnöke tartott tájékoztatót a párt jövőbeni elképzeléseiről szerdán a szervezet veszprémi irodájában.

A képviselő úgy látja, hogy a költségvetés számai azok, amelyek igazából megmutatják egy kormánypárt igazi arcát. Itt lehet szembesíteni a kormányon lévőket a választási ígéreteikkel, hogy a „közös forintjaink” hogy kerülnek felhasználásra. Érdemes ilyenkor jobban megvizsgálni azt, hogy a döntéshozók hogyan sáfárkodnak az adófizetők által befizetett pénzekkel.

A társelnök szerint a 2017. évi költségvetésben csak egy szűk rétegnek van lehetősége az előrelépésre, az országban élők többségére a helyben járás, vagy a visszalépés vár. A képviselő úgy látja, hogy a jelenleg elfogadott költségvetési előirányzatban a három legfontosabb terület sem kapta meg a szükséges támogatást. Ezek a foglalkoztatás, az oktatás és az egészségügy.

A foglalkoztatásnál a legfőbb probléma az, hogy a jelenlegi kormánynak nincs munkahelyteremtő programja. A kormány által támogatott közmunka program kiadásai napjainkra a hatszorosra nőttek és a hatékonysága nagyon alacsony. A társelnök úgy látja, hogy a látszat munkahelyek helyett biztosan fenntartható munkahelyekre van szükség, ahol stabil adó befizetések és bérek vannak.

A politikus azt hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság legfőbb problémája az, hogy nálunk egy lefelé tartó bérverseny van, amit a multi cégek generálnak és ezzel a külső tőkét részesítik előnyben a hazai befektetőkkel szemben. A gazdasági helyzetünkkel függ össze az oktatás helyzete is. Mert ahol az oktatás nem kap megfelelő támogatást az kihat a jövőbeni gazdasági fejlődésre. Az LMP azt képviseli, hogy minden megtermelt 100 forintból 20-at az oktatásban kellene befektetni.

Gazdasági programjuk progressziven zöld, ezért nagymértékben támogatják az alternatív energiák elterjesztését és nagy hangsúlyt fektetnének a szigetelési program visszaállítására. Ezzel egyben munkahelyet teremtenének, csökkentenének az ország energia függőségét, és ennek érezhető hatása lenne a családok kiadásaira.

A politikus külön kiemelte, hogy az LMP híve a helyi gazdaság fejlesztésnek és ennek egyik része a föld kérdése. Ezért nem értenek egyet az állami földek eladásának fideszes gyakorlatával és ezért segítik az MSZP aláírásgyűjtési kezdeményezését. Az ország több pontján gyűjtik az aláírást a népszavazáshoz a földeladások ellen.

Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője szerint az elfogadott 2017. évi költségvetés nem jó. Láthatóan jelentős összegek kerülnek elvonásra az önkormányzatoktól. Ez a folyamat 2013-ban kezdődött el, amikor drasztikusan csökkentették az önkormányzatok támogatását.

Úgy érzi ezzel a lépéssel „rövid pórázon” tartják, a zömmel Fidesz vezetésű önkormányzatokat is. Bebizonyosodott az, hogy a kormány által támogatott központosítás nem működik. Véleménye szerint vissza kellene adni az önkormányzatoknak az oktatási intézmények működtetésének szabadságát és az ehhez szükséges állami forrásokat.

A Modern Városok Programjával kapcsolatban elmondta, hogy ez nem más, mint egy kampányfogás. A meglátása szerint a miniszterelnök körül kialakult lobbi erő alapján döntik el, hogy hol, mire és mennyi állami támogatást adnak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.