Szent Mihály Napi búcsú Veszprémben

Háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik meg a hétvégén Szent Mihály Napját a városban
 
 

Szent Mihály Napi búcsú Veszprémben

Háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik meg a hétvégén Szent Mihály Napját a városban
 
 
 
 
 

Szent Mihály Napi búcsú Veszprémben

Háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik meg a hétvégén Szent Mihály Napját a városban

Veszprémben a fesztiválsorozat a Gizella Napokkal kezdődik és a Szent Mihály Napi búcsúval ér véget – mondta el tájékoztatója bevezetőjében Porga Gyula polgármester. Az idei évben ez a hagyományos ünnepség kiegészül egy országos programmal, amely szombaton és vasárnap a közmédiákban, „Szeretlek Magyarország”- címmel kerül megrendezésre. A polgármester szerint a város szerencsés helyzetben van, mert a Szent Mihály Napi búcsú Veszprémben már évek óta megrendezésre kerül és ezért most a másik rendezvény kapcsán csak ezt a hagyományos rendezvényt kell még egy kicsit "megerősíteniük". A Magyar Televízió a két nap során Veszprém több programjába egyenes adásban fog bekapcsolódni.

A rendezvények több helyszínen kerülnek megtartásra, de a három nap rendezvényeit kizárólag a belvárosra koncentrálták. A legfőbb helyszínek lesznek a Laczkó Dezső Múzeum, a Vár utca és a Szentháromság tér, A Dubniczay ház udvara, a Szaléziánum, a színházkert, valamint a megújult Kossuth utca.

A búcsú pénteken délután a civilek rendezvényeivel indul a Kossuth utcában, felvonulással, mesterségek bemutatójával, versenyekkel. Szombaton és vasárnap a rendezvényeknek a múzeum és a vár ad majd helyszínt. Itt igyekeznek minden korosztálynak programokat kínálni. Azt fontos tudni, hogy minden program ingyen lesz látogatható.

A három nap lezárását vasárnap 21 óra 30-kor, a Szent Mihály tűz meggyújtása fogja jelenteni, ez a láng az ország 1300 településén egy időben fog fellobbanni. A szervezők szeretnének, ha minél többen ott lennének a tűz meggyújtásakor.

Neveda Amália, a Városi Művelődési Központ igazgatója az idei újdonságokat ismertette. A gyerekeknek szeretnének kedveskedni azzal, hogy már szombaton délelőtt tíz órától lesznek műsoros programok a Várszínpadon.

A vasárnap délelőtt egyházi programokkal kezdődik, a Szent Mihály Bazilikában a Márfí Gyula érsek által celebrált misét a televízió egyenes adásban közvetíti. Az ünnepi szentmisét követően kerül sor a pásztorok bejövetelére, akik számot adnak az elmúlt fél év pásztorkodásának eredményeiről. A Várszínpadon vasárnap 15 órától egészen a tűzgyújtásig egymás után váltják egymást a fellépő együttesek.

Skobrák Ferenc, a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület elnöke felhívta a figyelmet a szombati színházkerti programjukra, ahol népszerűsíteni szeretnének a magyar pásztorkutyákat. Vannak őrző-védő – komondor, kuvasz –, valamint terelő – puli, pumi, mudi – kutyáik, ezek fogják az oda látogatóknak a tudásukat bemutatni.

Az elnök egy népi mondással összegezte a pásztor élet lényegét: „Szent György napján még mindenki pásztor. Szent Mihály napján már csak az, aki el is számolt!”
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.