Az MSZP Szociális Európája

Az MSZP 12 nappal az választások előtt bemutatta EP kampányának, a Szociális Európa programjának a legfontosabb elemeit.
 
 

Az MSZP Szociális Európája

Az MSZP 12 nappal az választások előtt bemutatta EP kampányának, a Szociális Európa programjának a legfontosabb elemeit.
 
 
 
 
 

Az MSZP Szociális Európája

Az MSZP 12 nappal az választások előtt bemutatta EP kampányának, a Szociális Európa programjának a legfontosabb elemeit.

A programról Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke adott tájékoztatót. Beszédében kiemelte azt, hogy a legfrissebb felmérések szerint a megkérdezett választók többsége az uniós források jelentős részét az egészségügy rendbetételére szeretné fordítani.

A képviselő alátámasztani látja ezt az elmúlt napok történéseivel, amikor a hétvégén a fővárosban a négy ügyeletet ellátó kórházból három nem tudta fogadni a sérülteket. Arra hivatkoztak, hogy nincs elegendő szakember a sürgősségi betegellátáshoz.

Korózs szerint nincs mit csodálkozni ezen a helyzeten, mert amelyik ágazatban a leggyámoltalanabb a miniszter ott nem lehet nagy dolgokat várni. Egy évvel ezelőtt amikor a bizottság meghallgatta Kásler Miklós minisztert az a ígéret hangzott el, hogy egy éven belül rendbe teszi a sürgősségi és az alapellátást, és új népegészségügyi programot indítanak el. Az év eltelt és az ígéretek közül egyet sem sikerült betartania.

A politikus azt látja, hogy a sürgősségi és az alapellátás a romokban hever. Jelenleg 344 egy éve betöltetlen háziorvosi praxis van ma az országban. A gyerek orvosi ellátásban is nagy bajok vannak, mert az itt dolgozó orvosok ötven százaléka elmúlt 60 éves és a 60 év felettiek kétharmada már a 70 évet is meghaladták. A képviselő szerint az egészségügy az összeomlás szélén áll.

Korózs Lajos egyéb szociális ügyben elmondta, hogy az MSZP jelöltjeinek javaslatában szerepel a 750 eurós minimálbér bevezetésének kérdése. Ez annyiban összefügg a nyugdíjjal is, hogy a meghatározott időt követő járulék befizetése, nagyobb összegű nyugdíjat biztosít az aktív munkából történő kilépéskor. Továbbá javasolják, hogy a nyugdíjminimum ne legyen 300 euró alatt és a nyugdíjba menetel előtt biztosított legyen az 500 eurós átképzési juttatás.

A szocialista képviselők változtatni szeretnének a gyerekek után járó családi pótlék összegén és ezt 150 euróra kívánják emelni. A fiataloknak az ösztöndíj program keretében segítenének. A szerény jövedelemmel rendelkező fiatalok vehetnének ezt igénybe, szemeszterenként 1000 euróval segítenék a felsőfokú tanulmányaikat végzőket európai uniós támogatásból.

A politikus úgy látja, hogy s szociális támogatások bevezetéséhez az EU vezetőiben meg van az akarat. Az Európai Parlament által hamarosan tárgyalásra kerülő 7 éves tervben lehetőség van arra, hogy a rászoruló térségekben a szociális védelem tervezhető legyen. Ezt az európai vezetők a göteborgi nyilatkozatuk 3. pontjában a szociális ajánlásaik között meg is fogalmazták- mondta végezetül Korózs Lajos.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.