Terítéken a közbiztonság

A képviselők az áprilisi közgyűlésen 26 napirendi pont tárgyalását tűzték ki célul és a legnagyobb aktivitást a közbiztonság helyzetével kapcsolatos beszámoló váltotta ki.
 
 

Terítéken a közbiztonság

A képviselők az áprilisi közgyűlésen 26 napirendi pont tárgyalását tűzték ki célul és a legnagyobb aktivitást a közbiztonság helyzetével kapcsolatos beszámoló váltotta ki.
 
 
 
 
 

Terítéken a közbiztonság

A képviselők az áprilisi közgyűlésen 26 napirendi pont tárgyalását tűzték ki célul és a legnagyobb aktivitást a közbiztonság helyzetével kapcsolatos beszámoló váltotta ki.

A tavaszi közgyűlés Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika képviselőjének interpellációjával kezdődött. A képviselő az évek óta megrendezésre kerülő Kabóciádé 2014. évi költségvetése miatt fejezte ki aggodalmát. A megrendezéshez szükséges 2 millió forintból jelenleg még jelentős összeg hiányzik és önkormányzati támogatást nem kaptak. Úgy érzi, hogy a jelenlegi vezetés nem tartja fontosnak ezt a rendezvényt.

Porga Gyula polgármester a felvetésre reagálva elmondta, hogy Veszprémben egy évben nagyon sok fesztivált rendeznek. Az önkormányzat csak kis mértékben tudja ezeket támogatni, a rendezvények szervezőinek a felmerülő költségeiket pályázattokon, illetve egyéb külső forrásokból kell előteremteniük. A Kabóciádéra az önkormányzathoz pályázat ebben az évben nem érkezett.

A kérdéseket is Gerstmár Ferenc képviselő nyitotta meg és ebben a város vezetésétől a belső körgyűrű építésének a befejezéséről érdeklődött. A polgármester a válaszában egyetértett a probléma megoldásának a fontosságával és jelenleg arra lát lehetőséget, hogy az elkövetkezendő hét év uniós pályázati programjaiban lehet majd támogatásokat szerezni a közel három milliárdos beruházásra.

Katanics Sándor DK a kérdésében arra kért választ, hogy május 1-én az Európai Uniós csatlakozásunk 10. évfordulóján tervez-e valamilyen megemlékezést az önkormányzat. Porga Gyula szerint a civil szervezetek feladata az, hogy az általuk fontosnak tartott kérdésekben megemlékezéseket tartsanak.

Napirend előtti felszólalásában Némedi Lajos alpolgármester a közmunka programról adott tájékoztatást. Kiemelte, hogy a városban volt időszak, amikor a program keretében 152 személyt foglalkoztattak. Idén a tavaszi nagytakarítást példás gyorsasággal tudták elvégezni, ezzel több millió forintot spóroltak meg a város költségvetésének.

A napirendek elfogadását követően a legnagyobb képviselői aktivitást a 18. napirend váltotta ki. Ebben történt meg a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolója, a Veszprém város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az ezzel kapcsolatos feladatokról.

A beszámolóban dr. Ipsits Csaba r. alezredes számadatokkal támasztotta alá azt, hogy Veszprém a bűnözési statisztika szerint a megyei jogú városok között kedvező helyzetben van. Néhány város van csak, amelyekben az elmúlt évben kevesebb bűncselekmény történt. A szabálysértések elbírálásánál jelentős azoknak az eseteknek a száma, amelyek három napon belül átadásra kerültek a bíróságra.

A drogfogyasztással kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt évben 39 fogyasztó és 2 terjesztő ellen indítottak eljárást. Ezt a területet a hatályos törvényeknek megfelelően kiemelten kezelik.

Külön odafigyelnek a gyorshajtók mérésének szabályosságára. Nincs lesből figyelés, csak bejelentett ellenőrzéseket hajtanak végre és elsősorban a gyorshajtás miatt balesetveszélyes helyeken mérnek rendszeresen. Csökkent a mérések száma a 2012-es 3200 után, 2013-ban csak 1400 kiállásuk volt. A város két iskolájában beindult az iskola rendőr program, ahol a prevencióra helyezik a hangsúlyt.

A beszámolóhoz több kérdés volt a képviselők részéről az utca zene fesztivál problémái, valamint az esti programokról való hangos hazameneteltől, az iskolák közelében árusított drogokon keresztül, a lakótelepeken élők közbiztonságáig.

Katanics Sándor DK kérdésére elmondta, hogy a választási kampányban történt gyülekezési jog megsértésében folyik a szabálysértési eljárás. Vizsgálják azt, hogy ki volt annak a ellen demonstrációnak a vezetője, aki nem jelentette be a rendezvényt a törvényben meghatározott időpontig.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.