Nyilvánosságra az igazsággal

„Az ördög a részletekben rejlik” - címmel tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Kész Zoltán független országgyűlési képviselő, valamint Hartmann Ferenc, az MSZP és Katanics Sándor, a DK önkormányzati képviselője.
 
 

Nyilvánosságra az igazsággal

„Az ördög a részletekben rejlik” - címmel tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Kész Zoltán független országgyűlési képviselő, valamint Hartmann Ferenc, az MSZP és Katanics Sándor, a DK önkormányzati képviselője.
 
 
 
 
 

Nyilvánosságra az igazsággal

„Az ördög a részletekben rejlik” - címmel tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Kész Zoltán független országgyűlési képviselő, valamint Hartmann Ferenc, az MSZP és Katanics Sándor, a DK önkormányzati képviselője.

Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője elmondta, hogy 2017. január 26-án, a Közgyűlésen a polgármester a szervezeti és működési szabályzatra hivatkozva nem tette lehetővé a számára, hogy nyilvános ülésen kérdezze meg Némedi Lajos alpolgármestert a következőről:

"A 2011-ben a háza felújítása során, mely cég, vagy cégek végeztek munkálatokat azok közül, amelyek ezekben az időkben Veszprém önkormányzatának intézményeiben is végeztek átalakításokat, felújítást vagy karbantartást?" Szerinte az ügy igencsak érinti az önkormányzatot és a közpénzek felhasználását. Mivel nem kapott lehetőséget a kérdése felvetésére február 8-án nyílt levelet intézett a város polgármesteréhez.

Levelében a képviselő utalt arra, hogy a Tulajdonosi Bizottság 2011. október 20-án Némedi Lajos előterjesztésével elfogadott egy megállapodást, ami valójában egy a Gazdasági Bizottság által 2010 júliusában jóváhagyott adásvételi szerződés módosítása volt. Ezzel a döntéssel az önkormányzat eladta a MIN-TECH Kft-nek a veszprémi belterületi 3866 hrsz-ú „kivett, üzlet” megnevezésű 575 m2 nagyságú belterületi ingatlant.

A szerződés 6. pontja a vevő számra tartalmazott egy határidős kötelezettséget, amelynek értelmében egy közösségi helységet kell kialakítani a felújítandó ingatlanban 12 hónapon belül.

A Tulajdonosi Bizottság az alpolgármester javaslatára az 2011. őszi előterjesztésén – több hónappal a teljesítési határidő lejárta után - jelentős mértékű kötbér (ennek a felső plafonja 12 millió millió Ft) megfizetése alól mentesítette a vevőt és újabb határidőt, 2012. május 31-ét határozta meg az építkezés befejezésére.

Tették mindezt azzal az indokkal, hogy az építkezéshez szükséges településszerkezeti terv elfogadása csúszott. A tény ezzel szemben az, hogy ezt a tervmódosítást a Közgyűlés már egy hónappal az eredeti adásvételi szerződés megkötése előtt, 2010. június 24-én elfogadta. Vagyis az adásvételi szerződés megkötésekor ismert volt minden körülmény.

Némedi Lajos alpolgármester javaslatára azonban hamis okra (a cég önhibán kívüliségére) hivatkozva mentesítették a MIN-TECH Kft-t a jelentős összegű kötbér fizetése alól. Vajon miért? - kérdezi a politikus.

Katanics Sándor nyilvánosan felszólította a polgármester urat, mivel közpénzről van szó, az ügy tisztázása érdekében azonnali hatállyal indítson vizsgálatot, különös tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló dokumentumok szerint az előterjesztő Némedi Lajos érintett lehetett.

A MIN-TECH Kft. ugyanis állított ki számlát Némedi Lajos nevére (Veszprém, Nap u. 2.). A házátalakításának számláit Némedi Lajos egy sajtótájékoztatóján a nyilvánosság előtt maga mutatta be. Ezek között van a MIN-TECH Kft- által kibocsátott nagy értékű számla is. Az érintettségét az ügyben viszont nem jelentette be.

Katanics Sándor a Közgyűlés nyilvánossága előtt 2016 novemberében kért információt arról, hogy a MIN-TECH Kft-vel az önkormányzat mikor, milyen karbantartási és felújítási munkálatokat végeztetett.

Ugyanezeket az információkat kérte az Intézményi Szolgáltató Szervezet vezetőjétől is, de az intézményvezető nem adta ki az adatokat, arra hivatkozva, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság - egy a polgármester által (is) tett feljelentés alapján - azokat lefoglalta.

Ez persze csak azután derült ki valójában, amikor újra kérte, hogy betekinthessen az Intézményi Szolgáltatónál a polgármester úr által írásban megadott felújítási és karbantartási munkálatok elvégzéséről szóló számlákba.

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő szerint, ami Veszprémben történik az korrupció, és a fideszesek itt ugyanazt a gyakorlatot folytatják, amit országosan is tapasztalni lehet.

Meglátása szerint Némedi Lajos alpolgármester érintettsége ebben az ügyben nagyon egyértelmű. Láthatóan olyan helyzet állt elő, amikor vissza kellett volna vonulnia, jelezve az érintettségét. A családi házának a felújítását ugyanazon cég végezte el, amelyik ugyanabban az időben az önkormányzatnál végzett munkálatokat. Azt a pénzt, amit a Tulajdonosi Bizottság nagyvonalúan elengedett jól jöhetett volna az iskoláknál, a kórháznál, vagy a szegények megsegítésében.

Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő azt emelte ki, hogy 550 napja vált ismerté az a belső ellenőrzési jelentés, ami súlyos visszaélésekre irányította rá a polgárok figyelmét. A Katanics képviselő által elmondottak csak egy szeletét képezik az ISZSZ gazdálkodásáról készült – súlyos szabálytalanságokat feltáró - belső ellenőri jelentésnek. Annak része volt a zárt oktatási intézményekben végzett próbatakarítás és a szabálytalan teljesítés igazolások sorozata.

A képviselő kiemelte,550 napja – 2015. április végén - készült el a titkolni próbált belső ellenőri jelentés.

Az ellenzék sokszor tartott sajtótájékoztatót, vizsgálatot és intézkedéseket követelve.

A polgármester kezdetben „közepes”-nek minősítette a hibákat, de 6 hónappal a jelentés elkészülte után már kénytelen volt feljelentést tenni ismeretlen tettesek ellen, nagy értékre elkövetett gazdasági csalás és hűtlen kezelés büntette elkövetésének alapos gyanúja miatt. Ennek már több mint 400 napja.

Vélhetően a polgármester alapos okkal tette a feljelentést. Az igazságszolgáltatás malmai azonban lassan, vagy egyáltalán nem őrölnek. Vagy nincs "molnár", vagy a kerekeket a politikai megakasztotta. Pedig az ügy egyszerű. Elég lenne a tanúvallomásokat elolvasni.

- Nem csak a polgármester, hanem a nyilvánosság is várja a nyomozás végeredményét - hangsúlyozta végezetül Hartmann Ferenc.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.