Városrész fejlesztés - az elképzelések szintjén

„Smaragd város” névvel készítették el azt a pályázatot, amit a város önkormányzata jövő hónap elejéig kíván a minisztérium felé benyújtani.
 
 

Városrész fejlesztés - az elképzelések szintjén

„Smaragd város” névvel készítették el azt a pályázatot, amit a város önkormányzata jövő hónap elejéig kíván a minisztérium felé benyújtani.
 
 
 
 
 

Városrész fejlesztés - az elképzelések szintjén

„Smaragd város” névvel készítették el azt a pályázatot, amit a város önkormányzata jövő hónap elejéig kíván a minisztérium felé benyújtani.

Lakossági fórum keretében a város vezetése mutatta be azt a pályázati tervet, amit szociális város-rehabilitáció címén a Haszkovó lakótelepen szeretnének megvalósítani.

Porga Gyula polgármester, a téma bevezetőjében elmondta, hogy ez a projekt a leromlott, vagy leszakadó városrészek romló folyamatainak a megfordítását szolgálja, ezen belül az ipari technológiával épült házak szigetelésének a rendbetételét célozza meg. A pályázati kiírásban megfogalmazott kritériumoknak az első körben Veszprém nem tudott megfelelni, de így járt ezzel több környező nagyváros is. A második körben már enyhítettek a kiírás feltételein, ezért tudták a beruházási programjukat kidolgozni. A pályázatot április másodikáig kell beadni és a város a projekt megvalósításához több mint, egy milliárd forint támogatást szeretne elnyerni. Ezen a városrészen ebből az összegből lakóépületek, intézmények és közterületek fognak megújulni.

Brányi Mária alpolgármester a terveket ismertetve kiemelte, hogy a tervezett beruházások a városrész nagyarányú szociális megújulását fogják biztosítani. A közterületek közül a hőszolgáltató melletti, Kálvin park fejlesztése lesz a leglátványosabb. Itt a közösségi, a kereskedelmi és a szabadidős funkciók kialakítása egyaránt megtalálható lesz.

A téren a belső úthálózat és a park átrendezése lehetővé teszi a kisebb városrészi rendezvények megtartását, akár úgy, hogy mobil színpad felállítására is lesz terület. Megépül egy közösségi épület, ahol többek között a hiegeniális szükségletek kielégítésére is biztosítható. A téren vásározó helyek kialakításával lehetőség lesz, a már megszokott nagybani alma, burgonya, fenyőfa árusításokra.

A szabadidős részen helyet kapnak a gördeszkások. A fiatalok egy növényzettel elzárt 30x15 méteres területet vehetnek majd birtokukba, amit egyesületi formában kell fenntartaniuk. Megépítésre kerül két „városi foci pálya”, valamint több más, szabadtéri sportokra, testedzésre alkalmas terület. A park megvilágításában is egyedi elemeket alkalmaznak, mert lesznek napelemes és hagyományos megoldások. A Városi Művelődési Központ előtti tér keleti felében lesznek még jelentős változások, ahol új sportpályák építését tervezik.

Az intézményi fejlesztés két épület esetében lesz jelentős. Átépítésre kerül a régi NDK mintára felépült Ringató óvoda és a környéke is teljesen megújul. A Városi Művelődési Központban belső átépítések lesznek, többek között egy új, korszerű konyha kerül kialakításra, ami lehetővé teszi a környék intézményeinek, iskoláinak ebéddel történő ellátását. Az épület külső arculata is változni, színesedni fog.

A lakóépületek közül a Haszkovó 12,16,18, valamint a Munkácsi 3/2 házak külső szigetelése történik meg, a lakókkal összefogva, akik vállalják a beruházás önrészének a megfizetését.

Nagyon sok egyéb más változás is lesz még a városrészben, az egész program jelenleg tervezett értéke 1,2 millárd forint.

A fórum lakossági kérdésekkel folytatódott.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.