Vadat és halat, s mi jó falat...

Pénteken a hatodik alkalommal nyílt meg a Veszprém Arénában a Bakony Expó, a Bakonyi ízek vására és a kézműves készítmények kiállítása.
 
 

Vadat és halat, s mi jó falat...

Pénteken a hatodik alkalommal nyílt meg a Veszprém Arénában a Bakony Expó, a Bakonyi ízek vására és a kézműves készítmények kiállítása.
 
 
 
 
 

Vadat és halat, s mi jó falat...

Pénteken a hatodik alkalommal nyílt meg a Veszprém Arénában a Bakony Expó, a Bakonyi ízek vására és a kézműves készítmények kiállítása.

A már hagyományosnak számító rendezvényen a megyében élő kézművesek, kisárú termelők mutatták be termékeiket. Az expó jó lehetőség arra, hogy a termelők és a fogyasztók közvetlenül is találkozzanak. A rendezők minden esetben azt hangsúlyozták, hogy a termékek eljutási idejét a termelőtől a fogyasztókig le kell rövidíteni, mert így lehet az áru jó minőségét megőrizni.

Az idei vásáron a balatoni hal és a halfogyasztással kapcsolatos magyar hagyományok kerültek előtérbe. A vásárt megnyitó beszédekben a halfogyasztás növelésének szükségességét szinte minden hozzászóló nyomatékkal hangsúlyozta.

A Bakony Expót az elmúlt évben közel 16 ezren látogatták és a veszprémi ősznek egy kiemelt turisztikai rendezvényévé vált. Valódi családi rendezvény, ahol az idősektől a gyerekekig találhattak számukra érdekes programokat az ide látogatók. Az idősek a kézműves készítmények láttán nosztalgiázhatnak, míg a fiatalok itt tapasztalhatják meg azt, hogy az elkészült áruk mögött az emberi kéz ügyessége van.

A kiállítást és vásárt dr. Viski József, a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. A politikus szerint a hal régóta jelen van a magyar gasztronómiában. Sajnálatos viszont az, hogy a magyarok halból csak az európai átlag harmadát fogyasszák el. A halászati operatív program kapcsán pedig az országban jelentős mennyiségű halat termelnek, de ennek több mint nyolcvan százaléka külföldön kerül értékesítésre.

Az államtitkár helyettes megállapította, hogy a számokból az látható, hogy a hal egy méltatlanul nélkülözött termékünk. A magyarországi átlagfogyasztás 6-6,5 kg/fő, az uniós átlag 22-23 kg/fő, de van olyan nyugati ország ahol a fogyasztás meghaladja a 60 kg/főt. A politikus szerint a magyaroknak arra kell törekedniük, hogy a családoknál minden héten kerüljön hal az asztalukra.

A mostani vásárnak egyik feladata az, hogy bemutassák a hal elkészítésének sokféleségét. Ami biztosíthatja azt, hogy a hal beépüljön a felnőttek és a gyerekek étrendjébe. Mert nem csak a „pontypatkó” az, ami halételként elkészíthető.

Szerkesztői megjegyzés: 2013 decembere óta nincs hivatalos balatoni halforgalmazás. Egy parlamenti interpellációra az illetékes államtitkár azt válaszolta: a balatoni halfogyasztás titka az, hogy ki kell fogni a halat a tóból. De mi van azokkal akik, szeretik a halat, de a horgászatra valahogy nincs idejük, vagy affinitásuk. Plusz az expónak helyet adó megyeszékhelyen egy olyan üzlet sincs ahol élő balatoni halat – úszót - lehetne venni.

Az expót járva az tűnt fel, hogy kevés megjelenése volt mind ételben, mind a feldolgozottság tekintetében a vásár idei szimbólumát jelentő halaknak. Az egészséges halfogyasztásról szóló beszédből bőven volt program, de az ebből történő kiút sajnos kevésbé vált láthatóvá.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.