Államtitkári látogatás Veszprémben

A Veszprém Megyei Békéltető Testület munkájával ismerkedett Koszorús László, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.
 
 

Államtitkári látogatás Veszprémben

A Veszprém Megyei Békéltető Testület munkájával ismerkedett Koszorús László, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.
 
 
 
 
 

Államtitkári látogatás Veszprémben

A Veszprém Megyei Békéltető Testület munkájával ismerkedett Koszorús László, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A politikust a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál, dr. Markovszky György, a kamara elnöke fogadta. Az államtitkár helyettes a találkozó első részében a megyei békéltető anács tagjainak a kormány fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jövőbeni elképzeléseiről, valamint a július 6-án elfogadott, a fogyasztóvédelmi törvény módosításairól adott tájékoztatást.

Ezt követően dr. Vasvári Csaba, a Veszprém Megyei Békéltető Testület elnöke az elmúlt időszak testületi munkájának tapasztalatairól számolt be. Az új törvényi szabályozással kapcsolatban elmondta, hogy az elfogadott törvénynek vannak olyan részei, amelyek segíthetik a vállalkozás és a fogyasztó vitájának a megoldását, de néhány kérdésben a megvalósítást illetően a kétségeit fejezte ki.

Az elnök ezek közül kiemelten a pénzügyi nehézségekkel foglalkozott. Úgy látja, hogy a testület munkájával kapcsolatos elvárások és a rendelkezésre álló anyagi támogatások nincsenek összhangban. Ezt igazolja az, hogy 2015. június végére a szervezet az éves költségvetésének jelentős részét már felhasználta, ezért a háromfős bizottságokban való eljárás az elkövetkezendő időszakban nem megvalósítható.

Ugyanilyen finanszírozási problémát okozhat a jövőben a törvény által előírt megyei honlap megterveztetése és beindítása, valamint ennek a folyamatos működtetése.

Az államtitkár helyettes ezt követően részt vett egy testületi eljárásban, amelyben a vita tárgya egy napkollektor rendszer garanciális reklamációja volt. A békéltető eljárás végén a fogyasztó és vállalkozás között megállapodásra került sor.

Koszorús László a sajtótájékoztató keretében azt hangsúlyozta, hogy a hivataluk legfontosabb feladata felhívni a fogyasztók figyelmét a békéltető testületek létére és működésére. Tudják meg azt, hogy az otthoni „kesergés” helyett van megoldás a hibás, vagy a nem megfelelő minőségű teljesítések esetleges korrekciójára.

A minisztériumban megalakult fogyasztóvédelmi felügyelet alapvető feladata az, hogy a vállalkozókkal közösen cselekedjenek a fogyasztók érdekében. Kiemelni azokat a vállalkozásokat, amelyek nem akarnak együttműködni a megyékben működő békéltető testületekkel. A napokban elfogadott törvény is ezt erősíti, mert azok, akik az együttműködés elöl elzárkóznak, a jövőben jelentős összegű pénz büntetéssel számolhatnak.

Koszorús László annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a békéltető testületek munkája nagyon fontos, mert ez segítheti elő azt, hogy kevesebb ügy kerüljön a bírósági eljárásba.

Ennek ellenére azt hangsúlyozta, hogy a legfőbb fogyasztóvédő a vásárló, mert okos vásárlói döntésekkel elkerülhetők a vitatott helyzetek.

Dr. Vasvári Csaba elnök a tájékoztatójában az előttük álló legfontosabb feladatként a 2016-tól felállításra kerülő 14 fős testület tagjainak a körültekintő kiválasztását jelölte meg.

Kiemelte azt is, hogy az elmúlt évek tendenciáiból látható az, hogy egyre több fogyasztói panasz érkezett a testülethez, amelyeket 70-75 százalékban sikeresen zártak le. A testületek az általuk tárgyalt ügyekben minden esetben igyekeztek korrekten eljárni, segítve ezzel a két fél közötti törvényes és végleges megállapodást.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.