Gazdasági évnyitó a kamaránál

Gazdasági vezetők, szakemberek találkoztak csütörtökön Veszprémben és egyeztették az elkövetkezendő évek gazdasági feladatait.
 
 

Gazdasági évnyitó a kamaránál

Gazdasági vezetők, szakemberek találkoztak csütörtökön Veszprémben és egyeztették az elkövetkezendő évek gazdasági feladatait.
 
 
 
 
 

Gazdasági évnyitó a kamaránál

Gazdasági vezetők, szakemberek találkoztak csütörtökön Veszprémben és egyeztették az elkövetkezendő évek gazdasági feladatait.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a tanácskozáson megjelent vendégeket. Az évnyitó időpontját illetően elmondta, nem véletlenül tartják most meg ezt a rendezvényt. A 2014-es év, a hétéves európai uniós támogatási ciklus kezdő éve és meg kellett várni tervezéssel azt, hogy az országos programok hol kapcsolódnak az európai uniós fejlesztésekhez.

Az elnök azt reméli, hogy a veszprémi vállalkozók a jövőben egyre nagyobb számban tudnak csatlakozni a pályázati rendszerekhez. A tendenciák azt mutatják, hogy az előttünk álló években robbanásszerű technikai fejlődés várható és ezeknek a társadalmi folyamatokra is beláthatatlan hatásai lehetnek.

Az elnök meggyőződését fejezte ki annak, hogy az ország Európához való felzárkózásában nagyon fontosak az elkövetkezendő évek. A fejlődést viszont nagyon meghatározza az a helyzet, ami ma a megyét jellemzi. Nincs jó közúti elérhetősége és önálló vasúti vonala. Ez a befektetőket nem vonzza, a környező megyék – Fejér, Komárom, Győr - az elmúlt években sokkal nagyobb fejlődést tudtak produkálni.

Az elnök szerint a megye beszorult a jól menő megyék és a Balaton közé. Kiemelt feladat ezért a 8-as út sürgős és teljes irányú fejlesztése, mert ami most az út korszerűsítésében látszik mindössze egy kis lépés és a többi 2020-ig előirányzott terv csak egy, a „távlatokba tűnő elképzelés.”

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úgy ítélte meg, hogy Veszprém megye az elmúlt négy évben a képességeihez viszonyítva is jól teljesített. A meglátása szerint az országban a gazdaság „motorja” napjainkra beindult. Nyugatra nézve megállapította, hogy ott a magyar gazdaság fejlődésével hasonló eredményekkel, a 2,7%-os emelkedéssel nem találkozhatunk.

Ezért ennek figyelembevételével – mondta a miniszterelnök-helyettes - döntött úgy a kormány, hogy az elmúlt időszak 22-23 százalékos nem európai unióba történő export gyakorlatával szemben ezt, a jövőben 33-34 százalékra kell növelni.

Navracsics Tibor szerint az elkövetkezendő időszakban a mikro-, a kis- és a középvállalatok megerősítésére kell koncentrálni. Ezekben a helyi vállalkozásokban van a jövő fejlődésének a kulcsa és ezért fontos az, hogy a térségben lévő vállalkozások összefogjanak. A megyében Bakony - Balaton térségi együttműködésre van szükség.

Megerősítette azt, hogy nagyon fontos a 8-as út fejlesztése, mert ez az út köti össze a megyét az észak olaszországi és a dél ausztriai régiókkal, ahol hasonló kisvállalkozások találhatók és az ezekkel való együttműködés nagyot lendíthet a gazdaság helyzetén.

A tanácskozás a gazdaság helyzetével foglalkozó előadásokkal folytatódott.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.