Hadapródok Veszprémben

A VEDAC és a honvédség szervezésében az idei nyáron különleges sporttáborba várják a veszprémi fiatalokat.
 
 

Hadapródok Veszprémben

A VEDAC és a honvédség szervezésében az idei nyáron különleges sporttáborba várják a veszprémi fiatalokat.
 
 
 
 
 

Hadapródok Veszprémben

A VEDAC és a honvédség szervezésében az idei nyáron különleges sporttáborba várják a veszprémi fiatalokat.

A nyári sporttábort szervező Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), valamint a Veszprém városban lévő honvédségi szervezetek vezetői közös sajtótájékoztatón adtak hírt a tervezett programokról.

A sporttáborok célja az, hogy a fiatalok körében népszerűsítsék a szabadidős sportokat és közben hiteles információt adjanak a katonai életről, a katonai kiképzésről és hivatásról. A szervezők olyan ügyességi feladatokat állítanak a résztvevők elé, amelyek teljesítése komoly erőfeszítést igényel, de nagy kitartással leküzdhetők. Ezekkel a feladatokkal a fiatalok szülei régebben a katonai alapkiképzéseik során találkozhattak és mivel a sorkatonaság napjainkra megszűnt, ezt a hiányt szeretnének most pótolni.

Tóthné Stupián Anikó táborvezető szerint már vannak tapasztalataik azzal kapcsolatban, hogy a gyerekek a különböző korosztályokban milyen fizikai terhelést bírnak ki. Azt látták, hogy a gyerekek sok esetben önként vállalják be a nehézségeket, mert őket is érdekli az, hogy mit tudnak teljesíteni. Innen jött az ötlet, hogy legyen, egy olyan tábor ahol ezt megtapasztalhatják. A fizikai felkészítés párosulna egyfajta katonai kiképzéssel és a katonai fegyelemre való neveléssel. A táborban szervezett módon összekapcsolódna a szabadidős sport és a katonai felkészítés.

A 6-12 éves korosztályt négy turnusban, nyári napközis tábori rendszerben várják. A középiskolás fiataloknak a nyári bentlakásos tábort két turnusban indítják. A táborban háromszori étkezést biztosítanak és meg kell vásárolni az egyen pólókat, valamint a középiskolás fiataloknak az egyen nadrágot. Csak annyit kell a fiataloknak fizetniük, amibe konkrétan az ellátás és a ruházat kerül.

Szűcs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka megerősítette azt, hogy a város katonai vezetői örömmel fogadták a kezdeményezést a tábor megszervezésére. Az, hogy a fiatalok a sportos programok mellet megismerhetik, a katonai életet, egyben közelebb kerülnek a katonai hivatáshoz. Olyan katonai ismereteket kapnak majd – térkép és lő elméleti ismeretek, missziós feladatok, stb -, amelyekkel az iskolákban nem, vagy csak érintőlegesen foglalkoznak.

A középiskolás fiatalok a katonai tábori körülmények között élnek majd, a nap reggeli tornával fog indulni és a takarodóval fog zárulni. Hasonló feladatok és körülmények lesznek, mint a katonák alapkiképzésénél.

Bíznak abban, hogy azok a fiatalok, akik a sporttábor életében részt vállalnak, fizikailag megerősödve és a katonai ismeretekben gyarapodva mehetnek vissza a családjaikhoz.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.