Megújuló műemlék

Megoldódni látszik a veszprémi várban lévő egykori piarista gimnázium épületének sorsa azzal, hogy átadásra került a törvénykezésnek.
 
 

Megújuló műemlék

Megoldódni látszik a veszprémi várban lévő egykori piarista gimnázium épületének sorsa azzal, hogy átadásra került a törvénykezésnek.
 
 
 
 
 

Megújuló műemlék

Megoldódni látszik a veszprémi várban lévő egykori piarista gimnázium épületének sorsa azzal, hogy átadásra került a törvénykezésnek.

A 2008 júniusa óta üresen álló Vár utca 10. alatt lévő épület együttes állaga évről - évre egyre romlott. Az országgyűlés a közigazgatási perrendtartásának átszervezése érdekében nemrégiben egy új törvényt alkotott, ami változást hozott ezen a helyzeten.

2018. január 1-től nyolc megyeszékhelyen régióközponti bíróságok kezdik el a működésüket a fővárosban, valamint Budapest környékén, Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Pécsen, Győrben és Veszprémben.

A Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság illetékességi területe, feladat- és hatásköre jelentősen kibővült. Ennek megfelelően a bírói létszám többszörösére emelkedett, ezért az ezt kiszolgáló infrastrukturális igények is megnőttek. A megváltozott igényeknek a várban lévő régi épület már nem tudott megfelelni, a képviselők ezért kerestek a kialakult helyzetre egy új megoldást.

A város vezetői ajánlották fel azt, hogy a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata kezelésében lévő épület ingyenes átadásával és az azt követő felújításával lehetne a problémát megoldani. Az épület elhelyezkedése és alapterülete alkalmas arra, hogy a korszerűsítését követően biztosítsa a polgárok mai elvárásainak megfelelő, gyors és hatékony kiszolgálást.

Porga Gyula polgármester az átadási ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy ez a műemlék épület Veszprém szellemiségét jelképezi. A háromszáz évvel ezelőtt ezen a helyen működő Piarista Rend gimnázium a városnak olyan szellemi bázisa volt, amire a polgárok napjainkban is büszkék. Az iskola szellemisége alapja lett a Veszprém iskolai, egyetemi város címének a kialakulásának, hozzájárult a város kultúrájának, művészetének évszázados fejlődéséhez.

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a fejlesztéssel kapcsolatban azt emelte ki, hogy Veszprém nagyon szerencsés helyzetbe került azzal, hogy ez az épület a rendelkezésükre áll. Itt olyan feltételeket lehet kialakítani, ahol az eljárások során az ügyfelek biztonságban érezhetik magukat. Az épület korszerűsítésére, az infrastruktúra fejlesztésére négy milliárd forintot fordítanak, közben megőrzik az épület műemléki arculatát.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke a hivatal és a önkormányzat között kialakult jó kapcsolatnak tulajdonította azt, hogy az épület ingyenesen átadásra került. A törvényszék már évekkel ezelőtt nyitott a város polgárai felé azzal, hogy a város kiemelt rendezvényein ott vannak és napi szinten is érzékelhető a jelenlétük.

Bízik abban, hogy ez a folyamat a törvényszék bővítését követően a jövőben is megmaradhat és a hivatal még több segítséget tud adni a város további fejlődéséhez.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.