Megemlékezés a Vöröskereszt Világnapjáról

Május nyolcadika a Vöröskereszt Világnapja, ennek tiszteletére tartottak megemlékezést szerdán Veszprémben.
 
 

Megemlékezés a Vöröskereszt Világnapjáról

Május nyolcadika a Vöröskereszt Világnapja, ennek tiszteletére tartottak megemlékezést szerdán Veszprémben.
 
 
 
 
 

Megemlékezés a Vöröskereszt Világnapjáról

Május nyolcadika a Vöröskereszt Világnapja, ennek tiszteletére tartottak megemlékezést szerdán Veszprémben.

A megyei megemlékezésre több település önkormányzati vezetője és a Vöröskereszt önkéntesei, valamint munkatársai jöttek el.

A megjelent vendégeket dr. Búzási István, a Vöröskereszt megyei elnöke köszöntötte.

Az elnök az ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy az utóbbi évekbe az éghajlat és az egyéb meteorológiai viszonyok változásai miatt egyre több helyen kell a Vöröskeresztnek megjelennie és segítséget nyújtania. Ilyen volt az elmúlt ében az árvíz is, ahol az önkénteseik az elsők közt segítették a rászorultakat és vettek részt a védekezési munkákban. De tagjaik ott vannak a nemzetközi színtereken is, amikor egy válság sújtotta ország lakosainak kell segítséget nyújtani.

Az elnök szerint az alapfeladatukat, a vérellátást az elmúlt években zökkenőmentesen tudták teljesíteni. Látszólag ez egy egyszerű feladat és nincs is addig semmilyen probléma, amíg a vér időben és a megfelelő mennyiségben az orvosok rendelkezésére áll.

Köszönetet mondott ezért a munkáért minden aktivistának és azoknak a segítőknek, akik minden ellenszolgáltatás nélkül teszik a közösségekért a dolgukat.

A Vöröskereszt megalakulásának körülményeit Barát Gábor, a Magyar Vöröskereszt Veszprém megyei igazgatója elevenítette fel. A gondolat egy svájci üzletember fejében 1859-ben Solferinóban fogalmazódott meg. Henry Dunant látva a francia- osztrák háború szörnyűségeit, a negyvenezer halottat és sebesültet a csatatéren, kereste a segítségnyújtás lehetőségét. A „mindenki testvér” jelszó jegyében azt gondolta, hogy minden sebesült katonának joga van a tisztességes orvosi ellátásra.

A környéken élőkből segélycsapatokat szervezett és nemzetiségre való tekintet nélkül ápolták a katonákat. Ez az élmény indította el azon az úton, hogy kezdeményezze egy segélyszervezet létrehozását. Ennek eredménye lett az, hogy 1864-ben 12 nemzet írta alá a Vöröskereszt megalakításának okiratát.

Napjainkra a világon a Vöröskeresztnek 17 millió önkéntes aktivistája van. Ez azt is jelenti, hogy az emberek napi szinten találkoznak a Vöröskereszt munkájával.

A 2013-as évben Magyarországon 266 ezer emberen segítettek valamilyen formában, mert az emberekben benne van a segíteni akarás igénye- hangsúlyozta az igazgató.

A beszédeket követően a szervezők ünnepi műsorral kedveskedtek a megjelenteknek.

Végezetül a megyei aktivisták elismerésével és a munkájuk megköszönésével zárult a megyei rendezvény.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.