Szemét egy ügy

Az ellenzék kritizálja a Fidesz vezette városvezetésnek a zárható szeméttárolók kialakítására hozott rendeletét.
 
 

Szemét egy ügy

Az ellenzék kritizálja a Fidesz vezette városvezetésnek a zárható szeméttárolók kialakítására hozott rendeletét.
 
 
 
 
 

Szemét egy ügy

Az ellenzék kritizálja a Fidesz vezette városvezetésnek a zárható szeméttárolók kialakítására hozott rendeletét.

Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője a szeméttárolás körül kialakult helyzetről beszélt. Kiemelte, hogy a társasházak esetében a szemetet gyűjteni és tárolni csak a közterületeken lehet. Erre az engedélyt az illetékes önkormányzat adja ki és a tároló edényzetet a lakók, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt.-től bérlik. A 16/2002. (IV.10) EÜM rendelet szerint a gyűjtő edényzetet zárható tárolóban kell elhelyezni.

A város vezetésének döntése értelmében ezt a lakóknak kell(ene) kiépíttetniük. A képviselő szerint ez annyit jelent, hogy a lakók fizessenek egy közterületen kialakítandó, nem a saját tulajdonukban lévő tároló edények zárt helyének a kialakításáért.

A hulladékról szóló 2012.évi CLXXXV. 43.§-a értelmében a hulladék a gyűjtőedénybe történő elhelyezéssel a közszolgáltató tulajdonába kerül. Logikus ezért az, hogy a VKSZ Zrt. tulajdonában lévő edényzetekbe került anyagok további sorsáról a tulajdonosnak - ami a VKSZ Zrt. - kell gondoskodnia.

Hartmann Ferenc, az MSZP önkormányzati képviselője arra emlékeztetett, hogy egy önkormányzati rendelet szerint 2015. július 1-éig ki kellett volna alakítani a zárt tárolókat. A városban ez nem történt meg, ezért a város vezetése mulasztásos törvénysértés helyzetébe került.

A Kossuth út 21. északi oldalán lévő tárolókat az önkormányzat közreműködésével, Európai Uniós pályázati pénzből alakították ki, de ez így nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. A szeméttárolók zárhatóvá tételét a jogalkotó azért írta elő, hogy a benne elhelyezett kukákat meg lehessen védeni. Az itt megépített tárolók jelenlegi kialakítása ennek a feltételnek nem felel meg.

A képviselő arra kérte a városvezetést, hogy mint tulajdonos állítsa le azt a levelezési kampányt, amit a VKSZ Zrt. indított a társasházak felé. Ebben, hivatkozva a törvényi előírásokra, felhívják a közös képviselők figyelmét a zárt tárolók kialakítására. Ajánlatot tesznek a tervezési költségre, ami 120 ezer forint, és a kivitelezést is a szolgáltatói szerződésben rögzítettek alapján javasolják végrehajtani.

Hartmann Ferenc hangsúlyozta, hogy a tároló kialakításának költségeit azok viseljék, akik tulajdonosai a területnek, a tárolónak és a hulladéknak.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.