A törvény betartásáért tüntettek

A Fidesz többségű parlament által elfogadott törvény végrehajtásáért demonstráltak a Quaestor károsultak az Óváros téren.
 
 

A törvény betartásáért tüntettek

A Fidesz többségű parlament által elfogadott törvény végrehajtásáért demonstráltak a Quaestor károsultak az Óváros téren.
 
 
 
 
 

A törvény betartásáért tüntettek

A Fidesz többségű parlament által elfogadott törvény végrehajtásáért demonstráltak a Quaestor károsultak az Óváros téren.

Az ország több részéből jött tüntető azért érkezett a városba, mert a 32 ezer Quaestor károsultból hétezer Veszprém megyében él. Országos viszonylatban ezt a számot, csak Győr-Moson-Sopron megyében haladják meg.

A demonstrálók a parlament által elfogadott 2015. évi XXXIX törvény következetes végrehajtását, a károsultak törvényben meghatározott kifizetését követelték. A rendezvényen felszólalók azt kifogásolták, hogy a Befektető-védelmi Alap július 6-án, jogszerű indok nélkül felfüggesztette a kifizetéseket. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy amíg az Alkotmánybíróság nem helyezi hatályon kívül a Quaestor törvényt, addig azt végre kell hajtani és nincs lehetősége a kormánynak arra,hogy a törvény végrehajtását elhalassza.

Az elhangzott beszédekben többen hangsúlyozták, hogy a 32 ezer betéttulajdonos „átverését” még a kormányhoz közelálló személyek is elismerték. Többek között Rogán Antal, a 2015. április 9-i M1 adásában erősítette meg ezt a tényt.

A felszólalók egyetértettek abban, hogy itt nem a befektetési kockázat kérdését kell vizsgálni, hanem azt, hogy valakik egyszerűen ellopták a befektetők pénzét. Ezt tehették azért is, mert a felelős felügyeleti szerv képtelen volt éveken át felfedni azt, hogy mi is folyik ténylegesen a Quaestor környezetében. A rendezvény során több alkalommal felmerült a kérdés, hogy hová lett az eltűnt 150 milliárd forint.

Himmer Éva szervező szerint a Quaestor botrány emberi tragédiák sorát indította el és családokat tett tönkre. A csalók sok szegény család megtakarított kevéske pénzét vették el, az emberek jövőjét tették ezzel bizonytalanná.

Azt látja, hogy ez a Quaestor ügy a mai Magyarország, Fidesz kormányának legnagyobb korrupciós botránya.

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy ezt a botrányt a kormány a kezdetektől igyekezett eltusolni, és „időhúzásra” játszott. Azt viszont mindenkinek tudnia kell, hogy az államnak nagyon nagy felelőssége van a banki felügyeletben, a pénzügyi szabálytalanságok feltárásában.

A képviselő szerint azt is látni kell, hogy a kormány kommunikáció igyekszik éket verni az emberek közé azzal, hogy megosztja a Quaestor károsultakat és a más bankoknál pórul jártakat.

Kész Zoltán országgyűlés képviselő arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy itt jelenleg olyan törvénytelen helyzet alakult ki, amikor a kormány a saját maga által elfogadott törvényt sem akarja végrehajtani.

Amikor ezt a törvényt elfogadta az országgyűlés, látni lehetett azt, hogy ez egy rossz törvény. Ezért nem is szavazta meg, mert ma már látható az, hogy ez a törvény ebben a formájában nem hajtható végre.

Himmer Éva ismertette azt a levelet, amit Veszprém Megyei Jogú Város polgármesterének kívántak átadni. Ebben azt kérik, hogy Veszprém megye országgyűlési képviselői támogassák Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő által benyújtott javaslatot.

Ebben javasolják az állam készfizető kezességvállalásának a törvénybe iktatását, ami segítheti a károsultak kifizetésének az újbóli beindítását.

Porga Gyula polgármester átvette a levelet és ígéretet tett arra, hogy a lehetőségek függvényében segíteni fogja a károsultak problémájának a megoldását.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.