Onkológiai centrum, központi jelleg nélkül...

Daganatos betegek és hozzátartozóik nyílt levele az illetékesekhez.
 
 

Onkológiai centrum, központi jelleg nélkül...

Daganatos betegek és hozzátartozóik nyílt levele az illetékesekhez.
 
 
 
 
 

Onkológiai centrum, központi jelleg nélkül...

Daganatos betegek és hozzátartozóik nyílt levele az illetékesekhez.

"Konkrét hozzátartozói érintettségből érezzük át sok, tumoros betegséggel küzdő embernek a sorsát. Akik egy megyei jogú városból, Veszprémből – ahol egy éve hoztak létre onkológiai centrumot – 120 kilométerre kénytelenek elutazni, hogy ott kérjék gyógyszerük felírását, megrendelését. Majd mindezt követően ismételten meg kell tenniük ezt az utat. Amikor ugyanis megérkezik a gyógyszer, személyesen kell azt átvenni.

Legyen az vizsgálat vagy kezelés, alkalmanként oda-vissza mintegy 240 km utazásról van szó!

Kiket is érint ez? Szerencsétleneket, akik betegségüknél fogva olyan kezeléseket kapnak (legyen az sugár- vagy gyógyszeres terápia), hogy azok hatására meglehetősen legyengült fizikai és lelki állapotba kerülnek. Havonta akár két alkalommal is utazni kényszerülnek, hónapokon keresztül. Az utazás pedig különösen megterhelő: állandó rosszullét, hányinger kíséretében! Na és hogyan? Autóval viszi-hozza a hozzátartozó? Vagy kíséri busszal, vonattal? Mert nem meri elengedni egyedül!

Szeretnénk megszólítani és elgondolkodásra késztetni azon egészségügyben vezető szerepet betöltő döntéshozókat, akik intézmények létesítéséről, majd azok jogosultságának megszüntetéséről rendelkeznek. A hétköznapi ember számára ugyanis érthetetlen, hogy felépül az ország nyugati részének középpontjában egy jól felszerelt, szakorvosokkal ellátott, a betegek által könnyebben elérhető intézmény, majd egy év után jogosultságokat vonnak meg tőle.

A helyben, illetve vonzáskörzetében lévő betegek szenvedik meg ezt az átgondolatlan döntést. Sajnos nagyon sok daganatos beteg ember van errefelé is. Biztosan volt tehát arra ok, amiért megépült a veszprémi onkológiai centrum. De vajon miért történhetett meg az, hogy a központi jellegét el kellett venni?

Belegondoltak-e az illetékes döntéshozók, hogy mennyi beteg ember életét nehezítik meg következetlen döntésükkel?

Nem kérnek, kérünk mást, csak amit, és amiért létrehozták, azt tartsák meg és legyenek a sok rászoruló beteg segítségére, életminőségének megkönnyítésére! Állítsák vissza az eredeti elképzelés szerint a veszprémi onkológia „centrum” jellegét!

Megértő segítségüket várva, előre is köszönettel: a daganatos betegek és reménykedő hozzátartozóik."

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.