Teljessé vált a narancsuralom

Nem fogja zavarni a munkában Handó Tündét, hogy a fideszes Szájer József felesége, és jó kapcsolatot ápol az Orbán-családdal - ezt maga az Országos Bírósági Hivatal új vezetője nyilatkozta a parlamentben.
 
 

Teljessé vált a narancsuralom

Nem fogja zavarni a munkában Handó Tündét, hogy a fideszes Szájer József felesége, és jó kapcsolatot ápol az Orbán-családdal - ezt maga az Országos Bírósági Hivatal új vezetője nyilatkozta a parlamentben.
 
 
 
 
 

Teljessé vált a narancsuralom

Nem fogja zavarni a munkában Handó Tündét, hogy a fideszes Szájer József felesége, és jó kapcsolatot ápol az Orbán-családdal - ezt maga az Országos Bírósági Hivatal új vezetője nyilatkozta a parlamentben.

A nepszava.hu cikkéből kiderül, a kétharmados többség tegnap választotta meg őt, illetve Darák Pétert, a Kúria elnökét. A szocialisták nem voltak az ülésteremben, amikor a titkos szavazás eredményét kihirdették, és a megválasztott bírósági vezetők eskütételén sem voltak jelen.

andó és Darák megválasztásával már minden, elvben független alkotmányos szerv élén olyanok ülnek, akiket a Fidesz választott ki a posztokra.

Megválasztotta az új bírósági vezetőket az Országgyűlés, így januártól a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria elnöke Darák Péter, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot felváltó Országos Bírósági Hivatal elnöke pedig Handó Tünde (Szájerné) lesz. Mindkettejük megbízatása kilenc évre szól. Az új bírósági vezetők tegnap, megválasztásuk után le is tették hivatali esküjüket. Az MSZP-s képviselők ez utóbbin nem voltak jelen, csak a szavazáson, ahol nemmel voksoltak.

Szolgáltató bíróságokat szeretne, ezért megnyitná a Kúria kapuit a társszakmák előtt - fejtette ki az eskütétel után újságíróknak Darák Péter. Az elnök szerint egységessé, nyitottabbá és gyorsabbá kell tenni a bírói munkát, hogy az állampolgárok is elégedettek legyenek a bíróságokkal. Ígéretet tett a bírói szemlélet megújítására, a nyugati, "szolgáltató típusú" ítélkezési gyakorlat bevezetésére, melyben nem formális tárgyalások zajlanak, hanem "termékeny, kulturált jogi vitára törekszenek".

Az új főbíró hátránynak nevezte, hogy az LB azonos típusú ügyekben párhuzamosan ítélkező tanácsainak ítéletei jogértelmezési problémákat okozhattak, ezért erősebb belső együttműködést és esetleg nagyobb bírói tanácsok felállítását helyezte kilátásba. Darák megfontolná az alsóbb bíróságokon dolgozók és külső szakemberek bevonását, illetve az Ab-hez hasonlóan egy főtanácsadói testület felállítását a Kúrián. Beszélt arról is, hogy erősíteni akarja az elméleti és gyakorlati jogászok együttműködését, ennek keretében folyamatos kapcsolatot alakítana ki az ombudsmanokkal, az ügyvédekkel, az ügyészséggel, a közjegyzői karral is.

Soha nem volt titok, hogy milyen baráti és családi kapcsolatai vannak, és ezeket soha nem szégyellte, nem tagadta - erről már Handó Tünde (Szájerné) beszélt, amikor újságírók azt kérdezték, nem fogja-e zavarni munkájában, hogy Szájer József felesége és az Orbán-család jó barátja. Az OBH tegnap megválasztott elnöke kijelentette, ezt a kérdést először húsz évvel ezelőtt feltette magának, amikor bírónak jelentkezett, majd akkor is, amikor a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke lett. Azt mondta, sem akkor, sem most nem voltak kételyei. "Az elmúlt években, mióta bíró vagyok, senki nem vonta kétségbe a pártatlanságomat" - hangoztatta.

Középpályás volt, de az egész pályát be kellett látnia - jelentette ki, amikor lapunk azt firtatta, megválasztása nem kínos-e azért is, mert egy "kisbíróságnak" nevezhető szervezet éléről kerül erre a fontos, kényes posztra. Handó viszont kijelentette, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnökeként ő is gyakorolt igazgatási jogköröket, és ez a bíróság méretében vetekszik egyik-másik megyei bírósággal. Másrészt munkaügyi bírókként vállalatok, szervezetek ügyeiről döntött, így rengeteg ismeretet szerzett azok működéséről, aminek szintén hasznát veszi majd.

Az új hivatal új elnöke egyébként azt mondta, üdvözli a modellváltást, azaz hogy az igazgatási és a szakmai feladatokat és jogköröket kettéválasztotta az Országgyűlés, mert szerinte ez a két feladat másfajta készségeket követel meg. Egyenlő munkafeltételeket kíván teremteni minden egyes bíróságnak, bírának, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes régiókban hat hónapot vagy egy évet kell várni egy per elindítására.

A bíróságok munkáját európai mintára keresetlevél-formanyomtatványok bevezetésével szeretné egyszerűsíteni, és a modellváltáshoz a célra elérhető uniós forrásokat is igénybe venné. Azt hangoztatta, hogy nem tehet akármit, hiszen az Országos Bírói Tanács ellenőrizheti a munkáját, és az is fontos fejlemény, hogy ezentúl a köztársasági elnök akár a vezető jogfosztását is kezdeményezheti.

Szégyenteljes színjáték

Az új bírósági vezetők megválasztásával nem marad olyan hatalmi ág vagy független alkotmányos szerv, amelynek élén nem a Fideszhez lojális vezető áll - mondta még a parlamenti titkos szavazás előtt az MSZP-s Bárándy Gergely. A jelölésekről a politikus úgy vélekedett: Schmitt Pál köztársasági elnök - akit bábnak nevezett - ezúttal is szolgai módon tett eleget a kormánypárt megrendelésének.

Szégyennek nevezte Handó Tünde jelölését, mondván, hogy így az egyik fideszes politikus felesége, az Orbán-család több évtizedes barátja felelhet a bíróságok igazgatásáért, a bírók és a bírósági vezetők kinevezéséért, és helyezhet át ügyeket másik bíróságra. Darák Péter megválasztását szakmai hiányosságok miatt nem támogatták a szocialisták, a párt ugyanakkor az eljárás és az igazságszolgáltatási reform egészének elutasítását is jelezni akarta.

Bárándy emlékeztetett, hogy Baka András legfelsőbb bírósági elnöknek négy évvel mandátuma lejárta előtt kell távoznia, vélhetően azért, mert a főbíró többször bírálta a kormány igazságszolgáltatást érintő döntéseit, az igazságügyi reformot, vagy épp a semmisségi törvényt. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese lapunknak kijelentette, nemmel szavaztak és ebben a szégyenteljes színjátékban nem kívántak részt venni. Hozzátette: a szocialista párt amint lehetősége lesz rá, visszaállítja a fékek és ellensúlyok rendszerét, ami szervezeti és személyi konzekvenciákkal is jár majd. "Ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja" - tette hozzá.

Az LMP-s Schiffer András szerint Handó Tünde (Szájerné - a szerk.) megválasztásával teljesedett be a Fidesz másfél éve kezdett "hosszú hadjárata", amelyet a párt azért indított, hogy "gyarmatosítsa a független intézményeket".

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.