Alapkőletétel új lehetőségekkel

Szerdán Kádártán, a Szatmári Malom Kft és a város vezetőinek jelenlétében, egy új, korszerű malom felépítéséhez tették le az alapkövet.
 
 

Alapkőletétel új lehetőségekkel

Szerdán Kádártán, a Szatmári Malom Kft és a város vezetőinek jelenlétében, egy új, korszerű malom felépítéséhez tették le az alapkövet.
 
 
 
 
 

Alapkőletétel új lehetőségekkel

Szerdán Kádártán, a Szatmári Malom Kft és a város vezetőinek jelenlétében, egy új, korszerű malom felépítéséhez tették le az alapkövet.

Az alapkő letételén megjelent vendégeket Szatmári Zoltán ügyvezető igazgató köszöntötte és emlékezett meg a kft. megalakulásáról, a vállalkozás eddig elért eredményeiről.

Megemlékező beszédében elmondta, hogy a Szatmári Malom Kft története húsz évvel ezelőtt, a Jászberényben megvásárolt malmukkal kezdődött. Ezt követték az 1996-ban a Pápán és Veszprémben, majd a 2001-ben Kiskunhalason megvásárolt malmok. A kft a négy üzemmel az ország meghatározó vállalkozásává nőtte ki magát. Az évek során világossá vált számukra, hogy a fogyasztói igények széleskörű kielégítése érdekében további fejlesztésekre van szükség. Ennek az üzleti elgondolásnak a részeként adták át 2009-ben Jászberényben, a Közép-Európa legkorszerűbb malomüzemét, amely 250 tonna gabona napi feldolgozására volt képes. Napjainkra ennek az üzemnek feldolgozó kapacitása már eléri az 520 tonna/napot. Sikerük titka a fejlesztések folytatásában, a minőség folyamatos és szigorú ellenőrzésében van, valamint abban, hogy mindig igyekeznek a fogyasztók változó igényeinek megfelelni.

Kádártán, a mai nappal hasonlóan korszerű malom építése kezdődik, amely 51 ember számára ad majd munkalehetőséget. A beruházás 1,7-1,8 milliárd forintba kerül és az új malomba kerülő gépek támogatására százmillió forint támogatást ad, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Az igazgató beszéde végén kijelentette, nagy építkezések előtt állnak, de biztos abban, hogy egy év múlva 2014. májusában a malom átadó ünnepségén újra találkozhatnak.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes beszédében örömét fejezte ki annak, hogy a veszprémi malom végre kiköltözik abból a családi házas övezetből, ahol jelenleg üzemel és a jövőben a malom napi működése nem zavarja az ott élőket. Szerinte a kft. vezetői meghallották azt a lakossági igényt, hogy az ott élők jobban szeretnének, ha nem lenne a környezetükben egy ilyen nagyüzem.

Másrészt az is fontos – emelte ki a miniszterelnök-helyettes – hogy a városban új munkahelyek létesülnek és már az építkezésben is nagyon sok veszprémi vállalkozó vehet részt. Ez a tény segíti azt, hogy Veszprémnek jelenleg is jó mutatói vannak a foglalkoztatottságban.

2010-ben, amikor átvették az ország irányítását azt vállalták – hangsúlyozta – hogy a kormányzati ciklus végére az ország gazdaságilag erősebb lesz. Ez a beruházás is ezt hivatott elősegíteni, de napjainkra többek között, már más településeken is nőtt az építőipari beruházások száma. Széles körben ismert az, hogy az államháztartási hiányt 3% alatt tudják tartani, ami tovább növeli a befektetők bizalmát. Bízik abban, hogy egy év múlva itt Kádártán egy új, korszerű malmot lehet majd átadni –fejezte be beszédét Navracsics Tibor.

Pócs János, Jászapáti polgármestere üdvözölte a nagy értékű beruházást és kiemelte – ma Magyarországon minden olyan vállalkozó előtt fejet kell hajtani, mert aki a jelenlegi gazdasági helyzetben egy embernek munkát ad, mert az egy családot tart el!

Elmondása szerint a Szatmári család az elmúlt húsz év alatt építette fel ezt a vállalkozását. Megítélése szerint a mezőgazdaság a lehető legnagyobb kockázatot nyújtó ágazat és ez a család ezt a kockázatot merte felvállalni. A Szatmári család sikerének titka az, hogy nem legyőzni akartak másokat, hanem a konkurenciával együttműködve tettek egyre többet és amikor lehetett, beruháztak.

Porga Gyula polgármester úgy látja, hogy az alapkőletétel a jövőt szimbolizálja. A jó gazdának erős hite van, azért veti el a búzát. Az alapkőletétellel egy hitet erősítenek meg, azt, hogy egy év múlva itt egy új malom, több munkahellyel fogja megkezdeni a működését.

Köszönet azért- mondta a polgármester – hogy a vállalkozó megoldotta a város egyik problémáját és kihozza Kádártára a családi házas környezetben lévő üzemét. Ezért ez a beruházás a kft sikere, de egyben a város nyeresége.

Az urnába helyezendő Emléklapot Navracsics Tibor, Szatmári Zoltán és Porga Gyula írták alá.

Az alapköbe elhelyezésre kerülő kapszulába az igazgató saját kezűleg tette be Napló július 17-i számát, az új malom tervrajzait, az Emléklapot, valamint a ma érvényben lévő fémpénzeket.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.