Kerámiával a világpiacra

Az idei évben újabb nagyszabású beruházást hajtottak végre a Veszprémben működő Bakony Ipari Kerámia Kft-nél.
 
 

Kerámiával a világpiacra

Az idei évben újabb nagyszabású beruházást hajtottak végre a Veszprémben működő Bakony Ipari Kerámia Kft-nél.
 
 
 
 
 

Kerámiával a világpiacra

Az idei évben újabb nagyszabású beruházást hajtottak végre a Veszprémben működő Bakony Ipari Kerámia Kft-nél.

Az átadó ünnepségen megjelenteket Janni Ferenc ügyvezető köszöntötte. Az ügyvezető a vállalkozásról elmondta, hogy a cégük világviszonylatban is speciális, az iparban használatos kerámia termékek gyártásával foglalkozik. A kerámia gyártás Veszprémben 1972-re nyúlik vissza, mivel ez ez üzem az egykori Bakony Művek egyik gyáregysége volt. Számukra az áttörést a 2001-es év hozta meg, amikor az üzemnél tulajdonos váltás volt, és a gyár vezetői új fejlesztésekkel, korszerű technológiákkal kezdtek el foglalkozni.

A különleges eljárást igénylő kerámia gyártása 2005-ben kezdődött el, ekkor alapították meg a kopásálló béléseket gyártó Bakony Kopásálló Technológia Kft-t. Egy évvel később egy újabb fejlesztésnek köszönhetően megalakult a speciális kerámia-fröccsöntést végző Ceram-Disc Kft. 2013-ban egy szlovén cégtől áttelepítettek egy új technológiát, ami szélesíthette az előállítható termékek körét.

2016-ban Európai Uniós pályázati pénzek felhasználásával a több mint 500 millió forintos beruházást tudtak megvalósítani. Két új csarnok került átadásra, az egyikben egy korszerű kemence került átadásra, ezzel a 34 év üzemelő kemencét váltották ki. A másik csarnokban a nélkülözhetetlen alapanyagokat tudják a lehető legjobb körülmények között elraktározni.

Az elért eredményeiket támasztják alá a cégcsoport működési adatai. Az eltelt tíz évet vizsgálva 2005-ben a cég éves árbevétele még csak 76 millió forint volt, 2015-ben ez az összeg 3 milliárdra növekedett. A gyártóterület a vizsgált időszak alatt a háromszorosára nőtt és jelenleg már 210 főt tudnak foglalkoztatni. Az eltelt tíz évben 13 pályázattal 660 millió forint Európai Uniós támogatást nyertek, amelyeket teljes egészében a fejlesztésre fordítottak.

Az eltelt időszakban az előállított termékeik köre annak megfelelően változott, hogy a piaci igények hogyan alakultak. Fejlesztéseikkel mindig készek voltak az új termékek előállítására. Az orvosi kerámia alkatrészektől, a hegesztéstechnikában használt eszközökön keresztül, dugattyúkat, szivattyúkhoz tartozó alkatrészeket, csöveket, hengereket állítanak ma is elő. Ezeket a termékeket a világ szinte minden országába szállítják. Amit jelenleg gyártanak, annak a 98 százalékát exportálják.

Porga Gyula polgármester azt emelte ki, hogy a számok azt igazolják, hogy az elmúlt egy évtizedben a cégcsoportnál jelentős fejlődés történt. Egy olyan vállalkozásról beszélünk, amelynek a Bakony Művekből kinőve napjainkig ható hagyományai vannak és ez erős szálakkal köti a városhoz, és annak polgáraihoz. A fejlődéséhez hozzájárult az, hogy mindig tudtak igazodni a piaci kihívásokhoz. A város szempontjából nagyon fontos az, hogy legyenek ilyen jól működő cégek, mert a siker tekintetében az önkormányzat és a vállalkozások egymásra vannak utalva.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.