Új színfolt a veszprémi rendezvények sorában

Veszprém város a 2013. évi szabadtéri rendezvényeinek sorát "bor, blues, böllér napokkal" nyitja.
 
 

Új színfolt a veszprémi rendezvények sorában

Veszprém város a 2013. évi szabadtéri rendezvényeinek sorát "bor, blues, böllér napokkal" nyitja.
 
 
 
 
 

Új színfolt a veszprémi rendezvények sorában

Veszprém város a 2013. évi szabadtéri rendezvényeinek sorát "bor, blues, böllér napokkal" nyitja.

A rendezvény ötletgazdái kedden, a városházán sajtótájékoztató keretében ismertették az első Veszprémi Bor, Blues és Böllér Napok programját.

A kezdeményezésről Porga Gyula polgármester elmondta, a város vezetésének az a törekvése, hogy a meglévő szabadtéri rendezvényeik mellett olyanokat szervezzenek, amelyek már kora tavasszal kezdődnek és kitolódnak a késő őszi időszakra is. Ezzel a város a szabadtéri programokra alkalmas tereit, parkjait jobban ki használná, bővítve a városban élők szabadidő eltöltésének a lehetőségeit.

Március 8-9-10-én a Veszprémvölgyben, egy háromnapos rendezvénnyel indítanák az idei szabadtéri szezont. Úgy érzi – folytatta a polgármester – ez az új rendezvény egy igazi kuriózumnak nevezhető, mert sok olyan népi hagyományt elevenít fel, ami Veszprém és környékéhez kapcsolható. A gasztronómia kínálta lehetőségek mellett a rendezvényen megjelenhetnek a hagyományos magyar népi mesterségek képviselői, valamint a magyar zenei élet egy része, a blues is. Biztos abban, hogy a város idén egy olyan programmal bővül, ami sokaknak, családoknak és baráti társaságoknak egyaránt kínál majd kellemes időtöltést. A tervezett programok sok jót ígérnek – emelte ki – a megfelelő hangulathoz azonban a rendezőknek szép tavaszi napra is szükségük lesz.

Szegedi Pál szervező és ötletgazda szerint Veszprémben nagy hagyományai vannak a zenei fesztiváloknak. A zene egy új szegmensét, a blues hagyományait szeretnék itt feleleveníteni, ápolni és továbbadni az utókornak. Nagyon fontos számunkra az – hangsúlyozta – hogy a fesztivál jelleg mellett megtartsák a programok minőségi színvonalát mind a zene, mind a kézműves bemutatókon és ehhez kell igazítani majd a gasztronómia kínálatát is.

A főszervező elmondta, két kiemelt zenei bemutató lesz. Nyolcadikán este Deák Bill Blues Band ad élő koncertet, ami azért egyedi, mert mint köztudott a zenész az elmúlt évben egy nehéz műtéten esett át és ez lesz az első vidéki nagy koncertje. Másnap, szombaton a völgyben Blues-est lesz három órában, Török Ádám művész vezetésével, amelyben közreműködik a Mini zenekar, valamint Závodi Janó és a Bőrgyári Capriccio.

A kézművesek bemutató helyein – folytatta - az ide látogatók találkozhatnak kádármesterséggel, kovácsokkal, népi iparművészekkel, vesszőkosárfonókkal, nemezelőkkel és sok más, a népi mesterség kiválóságával.

Szegedi Pál külön kiemelte, hogy a rendezvénysorozat egyik fő látványossága a bakonyi disznóvágás hagyományának a felelevenítése lesz, amelyben a nemesvámosiak mutatják majd be a böllérmesterség hagyományait. Ennek a célja az, hogy a vendégek lássák, egy ilyen esemény milyen gasztronómiai lehetőséggel bír, hogy egy sertés feldolgozásából milyen kiváló hagyományos ételek készíthetők.

[p]A vasárnap is igazi különlegességet ígér, aminek szeretnénk a hagyományát teremteni – emelte ki a főszervező. - Nagyon sok olyan város van már Magyarországon, ahol különböző fesztiválokat – kocsonyakészítő, kolbász- és hurkatöltő, halászléfőző stb. – rendeznek. Mi itt megrendeznénk a I. Veszprémi Töpörtyű Sütő Versenyünket. A mai napig már tíz csapat jelezte a részvételi szándékát. Szeretnének, ha legalább 30-40 csapat indulna el a versenyen és március 5-ig várjuk a jelentkezéseket.

Elmondta azt is, hogy a versengéshez szükséges 10-15 kilogramm zsírszalonnát a rendezők biztosítják, a többi kelléket a versenyző csapatoknak kell hozniuk. Ezeket az eszközöket is zsűrizni fogják, ezért a hagyományos népi eszközök bizonyos előnyt jelenek. Van még egy kitétel – hangsúlyozta – a környezet megóvása érdekében gáztüzeléssel, gázzsámollyal kell a töpörtyű sütést csinálni.

Török Ádám felidézte, hogy a zenészi pályát 45 évvel ezelőtt kezdte és ennek tiszteletére jubileumi koncert sorozatot tartanak, amelynek egyik állomása lesz Veszprém. Az itteni zenei programot arra figyelemmel állították össze, hogy a völgy környékén élők éjszakai nyugalmát ne zavarják. A szombati három órás mini „blues fesztiválon” régi dallamok, balladák, örökzöld slágerek fognak felcsendülni. A zenész reményét fejezte ki, hogy ezzel a rendezvénnyel egy újabb hagyományt tudnak majd teremteni.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.