Gizella Napok huszonöt éve

Negyedévszázados múltra tekinthet vissza Veszprém kiemelkedő rendezvénye, a Gizella Napok programsorozat.
 
 

Gizella Napok huszonöt éve

Negyedévszázados múltra tekinthet vissza Veszprém kiemelkedő rendezvénye, a Gizella Napok programsorozat.
 
 
 
 
 

Gizella Napok huszonöt éve

Negyedévszázados múltra tekinthet vissza Veszprém kiemelkedő rendezvénye, a Gizella Napok programsorozat.

A május 2-8 között a Veszprémben zajló programsorozatban lesz egy nagyon érdekes zenés történelmi játék Gizella és István-címmel, valamint újra beindításra kerül a városban a kertmozi. Bemutatkozik a Finnugor udvar, és a néptáncos flashmob, de lesznek kiállítás megnyitók, irodalmi piknikek, kézműves foglalkozások, gyermekfoglalkoztatók, könnyű-és komolyzenei koncertek, kézműves vásár, szabadtéri festészeti akció, jelmezes felvonulás, 3D mozi… és még sok minden más, ami kultúra, hagyomány- és az értékőrzést szolgálhatja.

Porga Gyula polgármester szerint a Gizella Napokat a város első jelentős fesztiválprogramjaként tartják számon. A városban mára ehhez több más nemzetközileg is híres kulturális fesztivál is felsorakozott, színesítve ezzel a veszprémi programválasztékot. A huszonöt év alatt a Gizella Napok több hagyományos eleme megmaradt, de minden évben találhatók új rendezvények is, amelyek változatossá teszik ezeket a napokat. Hagyományos elemnek számít az, hogy Veszprém testvérvárosa Passau idén is nagy küldöttséggel és gazdag népművészeti programmal mutatkozik be.

Az idei újdonság többek között az, hogy mivel 2016-ban Veszprém Finnugor Kulturális Főváros címet viseli, nagyobb szerepet kap a finnugor örökség bemutatása, valamint városnak újra üzemelni fog a kertmozija.

A tájékoztató során Ring Júlia Veszprémi Programiroda kommunikációs munkatársa elmondta, hogy a 25. jubileum alkalmából a szervezők a Pannonfíling Mozgóképes Találkozóval közösen pályázatot hirdettek „VeszPlán 2016 – Forgass filmet egy nap alatt Veszprémben!” címmel. A filmes kaland május 6-án 17 órától kezdődhet és május 7-én 17 óráig tart. A pályázók a saját eszközeikkel, kötelező elemek szerepeltetésével, maximum 5 perces rövidfilmet adhatnak le a szakmai zsűrinek. A vállalkozó szellemű egyének, illetve forgatócsoportok a pályázattal kapcsolatos további részleteket a nevezés alkalmával ismerhetik meg.

A szervezők külön felhívták a figyelmet a programsorozat záró rendezvényére a közös bajor-magyar koprodukcióban készülő, Gizella és István – zenés történelmi játékra. A cselekmény fiataloknak szól és Gizella és István scheyerni esküvőjére és az azt megelőző problémákra mutat rá. Az előadás sajátos közegben, egy színpadi sakktáblán játszódik. A királyt és a királynőt sakkfiguraként mozgatják azok az érdekek, amelyek felszínre kerülnek a házasságuk hírére. A darab zenei skálája a középkori gregorián dallamoktól a szambáig terjed. Veszprém Város Vegyeskara a darabban a kórust alakítja, a főszereplők bajor fiatalok lesznek.

A Gizella Napok részletes programja letölthető formában a WWW.veszpremiprogramiroda.hu oldalon érhető el.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.