Figyelem (!) elterelés

Gőgös Zoltán, az MSZP parlamenti képviselője nagy gondokat lát az oktatás és az egészségügy jelenlegi finanszírozásban.
 
 

Figyelem (!) elterelés

Gőgös Zoltán, az MSZP parlamenti képviselője nagy gondokat lát az oktatás és az egészségügy jelenlegi finanszírozásban.
 
 
 
 
 

Figyelem (!) elterelés

Gőgös Zoltán, az MSZP parlamenti képviselője nagy gondokat lát az oktatás és az egészségügy jelenlegi finanszírozásban.

A politikus a tájékoztatója elején a kormány által napokban bevezetett „migrációs válsághelyzet” elrendelésével kapcsolatban fejtette ki a véleményét. Meggyőződése, hogy a kormány ezzel kapcsolatosan vagy eltitkol valamit, vagy a március 15-i megmozdulásokról igyekszik a figyelmet elterelni.

Gőgös Zoltán szerint ebben a kérdésben a törvény világosan fogalmaz, mert egyrészt a beérkező menekültek számához köti az ilyen intézkedés kihirdetését. (Előrelátható viszont az, hogy nagyszámú menekült áradattal most biztosan nem kell számolni.)

Másrészt, van egy jogszabály, ami kimondja, hogy az "ország lakosságát veszélyeztető körülmények" esetén lehet ezt az intézkedést kihirdetni. Ebben az esetben viszont a kialakult helyzetről a parlament illetékes bizottságát tájékoztatni kell és ez nem történt meg, mert nincs is ilyen veszélyeztető körülmény.

A képviselő a továbbiakban elmondta, hogy az utóbbi időben az oktatás és az egészségügy helyzetével kapcsolatban az írásbeli kérdések sorát tették fel. Ennek kapcsán az egészségügy helyzetéről néhány érdekes információhoz jutottak.

Az oktatásról viszont kevés tájékoztatást kaptak. A KLIK működéséről csak annyit tudni, hogy Veszprém megyében jelenleg 150 millió forint közműtartozása van. Ebben az összegben még nincsenek benne a kifizetetlen pótlékok, és a napi működés feltételeit biztosító egyéb kiadások.

A politikus úgy látja, hogy a KLIK működése körül „figyelemelterelés” zajlik, mert még a tegnapi napon is az államtitkár úgy nyilatkozott, hogy megegyezés született a kerekasztal tárgyalásokon.

Mára ezt az összes résztvevő cáfolta.

A szocialista párt ebben a kérdésben azt képviseli, hogy nincs szükség a KLIK-re. Azt szeretnének elérni, hogy a megye városai újra iskolavárosok legyenek.

Ehhez a parlamentnek új oktatási törvényt kell elfogadnia, ami azoknak az önkormányzatoknak, ahol a feltételek biztosítottak visszaadja a fenntartási és üzemeltetési jogot. Ahol nincsenek meg a működtetés feltételei, ott a járások vegyék át ezt a funkciót. Ezt az elképzelést egy nemrégiben végzett közvélemény kutatás szerint a megkérdezettek 76 százaléka támogatta.

A képviselő a továbbiakban kórházakról szólt. A minisztériumtól kapott válaszokból azt lehetett megtudni, hogy megyei szinten is nagyon komoly eladósodások vannak.

Ez például a Veszprém megyei kórház esetében meghaladja az 1 milliárd forintot, Ajkán 500 millió, Pápa esetében 200 millió forint.

A képviselő szerint a kórházak adósságrendezéséhez egy azonnali 150 milliárd forintos beavatkozásra lenne szükség. Ez a segítség csak a tüneti kezeléshez elég, mert ebben a struktúrában az adósság újra termelődik. Nem jelent megoldást az ápolási osztályok megszüntetése sem, mert a szociális intézményekbe kiszervezett gondozáshoz is orvos kell és ezért pénzigényes.

Meglátása szerint az egészségügyben dolgozók körében is egyre nagyobb az elégedetlenség. Az itt foglalkoztatottak követelik a bérrendezés végrehajtását, valamint a kórházi állapotok érezhető javítását. Az egészségügyre fordított GDP arányos részt a visegrádi országok átlagához kell közelíteni, mert a mostani lemaradásunk több mint két százalék. A jelenlegi helyzetben a költségvetésből évente 600 milliárd forinttal kellene ennek a szektornak többletforrást biztosítani.

Jól mutatják a problémákat azok a hírek, hogy Veszprémben egy, a daganatos betegségek felismerésére alkalmas műszer javítására kedden jótékonysági rendezvényt hirdettek meg. Közben a hivatalos tájékoztatás szerint a 2017. évi vizes vb költségei a 25 milliárdról napjainkra 64 milliárdra növekedtek. A kormány két kézzel szórja a pénzt egyéb rendezvényre, amíg az életmentő műszerek javítására nem talál forrásokat.

Gőgös Zoltán végezetül kiemelte: az előttünk álló március 15-i megmozdulások a demokrácia elvétele mellett, az egészségügy és az oktatás nagyon rossz helyzetéről fog szólni.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.