Magyarország a semmibe menetel

A fenti kijelentést Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn a Veszprémben tartott lakossági fórumon tette.
 
 

Magyarország a semmibe menetel

A fenti kijelentést Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn a Veszprémben tartott lakossági fórumon tette.
 
 
 
 
 

Magyarország a semmibe menetel

A fenti kijelentést Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn a Veszprémben tartott lakossági fórumon tette.

A lakossági fórum helyszínére kilehetett tenni a megtelt táblát annak ellenére, hogy a rendezvény nem lett meghirdetve a médiákban.

A volt miniszterelnök az elmondása szerint azért járják az országot, hogy a DK által kidolgozott „Sokak Magyarországa” program legfőbb pontjait a választó polgárokkal megismertessék. A program 250 pontban tartalmazza elképzeléseiket, az ország jövőjéről és az elvégzendő feladatokról. A program kidolgozói úgy látják, hogy a választóknak alternatívákat kell adni, mert nagyon sokféleképpen lehet napjainkban magyarnak lenni és ezt a sokszínűséget támogatni kell.

Gyurcsány Ferenc az oktatás legfőbb problémáját az önkormányzatok és az iskolák önállóságának hiányában, a helyi vezetők szabad döntési lehetőségének megszűnésében látja. A saját sorsukról, tennivalóikról döntsenek mindenütt helyben azok, akik felelősséggel tartoznak a környezetüknek.

Az országot járva a politikus azt érzékeli, hogy a nyugdíjas társadalomban a jövő évi 0,9 százalékos nyugdíjemelés miatt nagy az elégedetlenség. A kormány által kidolgozott törvény szerint a nyugdíjemelés mértékének a megállapított infláció nagyságával kell megegyeznie.

Ebben ellentmondás mutatkozik akkor, amikor az MNB inflációs előjelzése 2017-re 2,4 százalék. Úgy gondolja, hogy az a tisztességes, ha az ország gazdasági teljesítménye növekedik, akkor abból részesüljenek a nyugdíjban élők is.

Az egy másik kérdés, hogy 2030 után a nyugdíjak kifizetésében a nyugdíj kasszába történő alacsony befizetések miatt nagy problémák várhatók. Tömegek lesznek kénytelek megélni nagyon alacsony nyugdíjból. A nehézségekben nagy szerepe van annak, hogy a magánnyugdíj pénzeket a jelenlegi kormány felelőtlen módon eltüntette.

A pártelnök a legnagyobb problémát az egészségügy működésében látja. Hamarosan bekövetkezhet az a helyzet, hogy több településen hiányozni fognak a háziorvosok. Az elmúlt években nagyon sok orvos ment ki külföldre, ami mára már az egészségügy, konkrétan a kórházak működőképességét veszélyezteti.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, hogy a jelenlegi rendszer kifejezetten a bűnre épül, ami azt tűzte ki célul, hogy csak egy szűk baráti kör gazdagodjon, a többség kárára. Ellopták a törvényhozást és olyan törvényeket hoztak, amelyekkel törvényesítették a lopásokat. A kormányváltást követően politikai és gazdasági elszámoltatásra van szükség.

A jövővel kapcsolatban a politikus elmondta, hogy a DK egyedül nem tud győzni, ezért a következő választásokra a demokratikus baloldali erők valódi összefogására van szükség. Az általa vezetett párt a kormányváltás érdekében minden értelmes kompromisszumot képes megkötni.

Meg kell győzni az embereket arról, hogy ez az ország a mienk és nem csak a fideszeseké. Meg kell védeni azt az országot, amely Európában államot tudott alapítani és ezer éven át fennmaradt- mondta végezetül Gyurcsány Ferenc.

A lakossági fórum hátralévő részében a DK elnöke a résztvevők kérdéseire válaszolt.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.