Performance a városházán

Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlésén az idén a sokadik tiltakozással szembesülhettek a képviselők.
 
 

Performance a városházán

Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlésén az idén a sokadik tiltakozással szembesülhettek a képviselők.
 
 
 
 
 

Performance a városházán

Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlésén az idén a sokadik tiltakozással szembesülhettek a képviselők.

A júniusi közgyűlésen a tervezetnek megfelelően 26 napirendi pontot tárgyaltak meg és döntöttek az ügyekben a képviselők.

A napirendi pontok megtárgyalása előtt az ellenzék részéről Hartmann Ferenc MSZP, Katanics Sándor DK, egy képviselői indítványt terjesztettek be. Ebben kérték, hogy a város vezetése kezdeményezze azt, hogy az oktatási intézményeik kerüljenek vissza önkormányzati kezelésbe. A megítélésük szerint fontos kérdésről van szó, mert az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az önkormányzati fenntartással jobban működtethetik az iskolákat, mint a központosított KLIK által vezetett rendszer.

Porga Gyula erre úgy reagált, hogy van egy kormányzati döntés és az önkormányzatnak ennek kell megfelelnie. Attól függetlenül, hogy nem az önkormányzat a fenntartó, a jövő évi költségvetés tartalmaz olyan kiadásokat, amelyek az iskolák fejlesztését szolgálják.

Hartmann Ferenc szerint, nincs tiltva az, hogy egy helyi önkormányzat a kormányhoz forduljon olyan kérdésben, amely törvényi szabályozással a képviselő testület nem ért egyet. Számára úgy tűnik, hogy a város vezetése nem kíváncsi a városban élők véleményére, pedig sokan látják úgy, hogy az önkormányzat kezében jobban működnének a tanintézetek.

A kérdéseknél Katanics Sándor DK önkormányzati képviselője újra az Intézményi Szolgáltató Szervezet körüli ügyeket firtatta. Többek között azt, hogy az információi szerint az ISZSZ-nél 2016 májusában újabb számlákat foglaltak le. Ezek a dokumentumok vélhetően csak papíron elvégzett „próbatakarításokról” szólnak. Ezeket abból a szempontból is vizsgálják, hogy megjelentek-e azokban egy házfelújítással kapcsolatos költségek.

Porga Gyula polgármester megerősítette azt, hogy nincs tudomása visszaélésről, ezért a testületnek semmilyen tájékoztatást nem tud adni.

A nyílt ülésen megjelent több személy, akik a közgyűlés ideje alatt Quaestor-Gate és egyéb feliratokat tartottak fel. Katanics Sándor ügyrendi javaslatot tett és kérte, hogy a közgyűlés hallgassa meg a demonstrálók követeléseit.

Porga Gyula – bár hangsúlyozta ez teljesen eltér a szabályoktól – lehetőséget adott a demonstrálóknak a megszólalásra.

A károsultak szóvivője azt nehezményezte, hogy a követeléseiket képtelenek eljuttatni a polgármesterhez. A városban több mint hétezer Quaestor károsult van és ezért a fideszes városvezetésnek kötelessége lenne ezek ügyével foglalkoznia. A családoktól, idősektől ellopták a megtakarított pénzüket, ezzel a jövőjüket tették bizonytalanná. Ez azért is érdekes, mert a kormány állandóan hangsúlyozza az öngondoskodás fontosságát. De ebben az ügyben nem hajlandó semmit sem tenni.

Úgy ítélik meg ezért, hogy a Quaestor-ügy át van szőve politikai szálakkal, amelynek teljes feltárása ennek a kormánynak nem érdeke.

A polgármester ígéretet tett arra, hogy egy egyeztetett időpontban hamarosan találkozni fog a demonstráló csoport képviselővel.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.