Évértékelés a szocialistáknál

Hartmann Ferenc, a Magyar Szocialista Párt képviselője értékelte a megyeszékhely önkormányzatának 2013. évi munkáját.
 
 

Évértékelés a szocialistáknál

Hartmann Ferenc, a Magyar Szocialista Párt képviselője értékelte a megyeszékhely önkormányzatának 2013. évi munkáját.
 
 
 
 
 

Évértékelés a szocialistáknál

Hartmann Ferenc, a Magyar Szocialista Párt képviselője értékelte a megyeszékhely önkormányzatának 2013. évi munkáját.

Hartmann Ferenc értékelésének bevezetőjében általánosságban beszélt a magyarországi önkormányzatokról, azok feladatainak átalakulásáról. Megállapította, hogy 2013 végére az önkormányzatiságot a diszpécser szerep váltotta fel. A kormányzat, a közfeladatok átcsoportosításával átvette az iskolák, egészségügyi intézmények felügyeletét, az önkormányzatok hitelt csak kormányzati jóváhagyással és csak kizárólag feladatalapú finanszírozásra vehettek fel. Így ebből arra telik, amire a kormány akarja, ezért az önkormányzatok a Fidesz alatt a hatalom kinyújtott karjaivá váltak. Ezért fontos feladat az, hogy az önkormányzatok európai értelembe vett önállóságát vissza kell állítani.

A képviselő a továbbiakban elmondta, a 2010-es választásokon Porga Gyula polgármester azt nyilatkozta, hogy Veszprém a Fidesz szemében az első, ezért teljesen jogos, hogy azt nézzük mi teljesült ebből az elsőségből.

A tények azt mutatják, hogy Veszprém az adóterhek városává vált. A megyei jogú városokat összehasonlítva első az egy lakosra jutó önkormányzati adóbevételekben, harmadik a kommunális adóbevételekben, negyedik a számított építményadó mértékében és ötödik az egy lakosra jutó helyi iparűzési adó bevételében. De ennek ellentettjében az adókedvezmények vonatkozásában csak a 20. helyen állunk. Ezek a számsorok az önkormányzatok saját bevallásai alapján készülnek el, tehát a valós helyzetet tükrözik. Azért - hangsúlyozta - hogy Veszprém a jövőben tovább fejlődhessen, adócsökkentésre van szükség.

Az elmúlt években számos fejlesztés került átadásra többek között megvalósult a városközpont rehabilitációja, ami még a szocialista kormányok döntése nyomán indult el. De most az látható, hogy a Fideszes képviselői a fejlesztésekben igyekeznek kisajátítani azokat a sikereket, amelyekről a korábbi kormány, vagy a regionális fejlesztési tanács döntött.

Milyen problémákat lát a szocialista párt ezekben a beruházásokban. Vitatható és felesleges aluljárók épültek egymástól 25 méterre. Hangvilla egy szép épülete a városnak és nagyon jó az a funkció, amit a kultúrában betölt, de a finanszírozása változatlanul kérdéses. A veszprémiek többségének az sem tetszik, hogy a főutca meghatározó színe a szürke lett. Nem sikerült megvalósítani azt, hogy a Kossuth utca, sétáló és egyben bevásárló központ legyen.

Az ingatlan gazdálkodás kapcsán az elmúlt évben nem volt előrelépés, mert az önkormányzat a saját maga által készített ingatlan bevételi tervet ebben az évben sem tudta teljesíteni. A következő nagy probléma az, hogy a repülőtér ügyének pere áll és a területen nem lehet semmilyen fejlesztést megindítani. Ezt a problémát tetézte az, hogy az önkormányzat közvetlenül a repülőtér mellett 400 millió forintért vásárolt egy területet ipari park létesítésére, ami jelenleg úgy néz ki, hogy egy kidobott pénz.

A belváros vonatkozásában nagy probléma az, hogy nincs egy átgondolt közlekedésfejlesztési koncepció, ami a forgalmat a belvárosból kivezetné. Hiányzik a belső elkerülő út északi része és a parkolóházak zsákutcába épültek fel.

Az önkormányzati cégek a rezsicsökkentés miatt éves viszonylatban 650 millió forint vesztességgel számolhatnak. Az önkormányzati cégeket néhány éven belül a csőd veszélye fenyegeti. Ez a rezsicsökkentés ezért így nem fenntartható, vissza kell térni a lakóházak energiatakarékossá tételének támogatására, amelynek során az előzőciklusban több mint hétezer lakás újult meg.

Hartmann Ferenc végül foglalkozott a közoktatásban meglévő problémákkal, ahol az önállóságot, a helyi önkormányzatok felelősségének visszaállítását sürgette.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.