A kettős emlékezet ünnepe

Horthy-mise - Na jó, Auschwitz áldozataira is emlékeznek-írja a nepszava.hu.
 
 

A kettős emlékezet ünnepe

Horthy-mise - Na jó, Auschwitz áldozataira is emlékeznek-írja a nepszava.hu.
 
 
 
 
 

A kettős emlékezet ünnepe

Horthy-mise - Na jó, Auschwitz áldozataira is emlékeznek-írja a nepszava.hu.

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) belvárosi csoportja január 27-én, szombaton délelőtt „szentmise keretében szeretettel és tisztelettel” emlékezik a 150 éve született Horthy Miklós kormányzóra a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban. A rendezvényen Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója mond beszédet.

Ugyanezen a napon, január 27-én van az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulója, amelyet az ENSZ közgyűlése 2005-ben a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánított.

Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója közösségi oldalán így kommentálta a templomi eseményt: „Auschwitz a magyar történelem legnagyobb temetője, ahol minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt. Horthy nélkül mindez nem jöhetett volna létre – értjük hát, hogy miért kell az Országgyűlés alelnökének és a Veritas Intézet igazgatójának díszbeszédet mondania.”

Minden évben megemlékezést, imádságot, szentmisét tartunk Horthy Miklós kormányzó úr halálának évfordulója környékén – nyilatkozta lapunknak Osztie Zoltán, a KÉSZ volt elnöke, a rendezvénynek helyet adó Nagyboldogasszony-templom plébánosa. (Horthy 1957. február 9-én halt meg Portugáliában.) Az idei emlékünnepség szervezése is már jóval korábban megkezdődött, a „dátum kiválasztásakor eszünkbe sem jutott, föl se vetődött senkiben, hogy azon a napon van Auschwitz felszabadításának az évfordulója” – mondta Osztie Zoltán.

Minden olyasfajta törekvést, amely a Horthy Miklósra való megemlékezést szembe akarja állítani a zsidósággal és a holokauszttal, rosszindulatú szándék vezérel – jelen

tette ki.

„Ez nem minket minősít, hanem azokat, akik ilyen szembeállítást tesznek” – közölte. A plébános ténynek nevezte, hogy a kormányzó „mentette a zsidókat”. Ellenvetésünkre hozzátette: „a történelmi kérdések eldöntését valóban jobb a történészekre bízni”.

A szombati rendezvénynek nem keresnek másik időpontot. A templomi szertartáson – mondta Osztie Zoltán – minden áldozatról megemlékeznek majd, így Auschwitz és a holokauszt áldozatairól is – forrás nepszava.hu.

Közben a következő hírt kaptuk: Osztie Zoltán plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének vezetője a Szemlélek blogon adott interjújában jelentette be, hogy a nagy felháborodást kiváltó Horthy megemlékezést és szentmisét mégsem tartják meg. A plébános elmondta, hogy nem maga a szervezet, hanem csak egy helyi budapesti csoportja volt aláíróként benne a Horthy-emléknap szervezésben, amit szombaton tartottak volna.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.