Sikeres idénykezdet

Az idei évben magasra tette a lécet a Pannon Várszínház a Mária evangéliuma- című rock opera színpadra vitelével.
 
 

Sikeres idénykezdet

Az idei évben magasra tette a lécet a Pannon Várszínház a Mária evangéliuma- című rock opera színpadra vitelével.
 
 
 
 
 

Sikeres idénykezdet

Az idei évben magasra tette a lécet a Pannon Várszínház a Mária evangéliuma- című rock opera színpadra vitelével.

Megtartotta a nyilvános főpróbáját szerdán a Pannon Várszínház, ahol a sajtó képviselőinek mutatták be a Vándorfi László által rendezett rock operát. Az opera zenéjét Tolcsvay László, a dalszövegeket Müller Péter Sziámi szerezte, a szövegkönyvet Müller Péter írta.

A főszerepekben több vendégművész kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Vándorfi László a színház igazgatója azt emelte ki, hogy a Mária szerepében három olyan színésznő – Füredi Nikolett, Kuczmann Ágnes, Schupp Gabriella – vállalt fellépést, akik először játszanak a Pannon társulatával. A darab koreográfiájában látványos feladatot old meg a Varidance Táncegyüttes tíz profi táncosa.

A rendező a darabbal kapcsolatban elmondta, hogy az opera szövegkönyve bibliai történeten alapul. A Jézushoz közel álló János apostol idézi vissza a megváltó életét és Mária anyai szerepét az evangéliumi eseményekben. A darab írói az opera középpontjában mutatják be Máriát, ezen keresztül egy anya és a fia kapcsolatának érzelmi sokszínűségét.

A dal szövegíró Müller Péter Sziámi az előadással kapcsolatban elmondta, hogy az édesapja szövegkönyve indította el azt a gondolatot, ami elvezetett a darab megszületéséig. Az alapmű elkészültét követően megszületett a zene, majd ez a kettő ösztönözte őt arra, hogy elkészüljenek a dalszövegek is.

Az író a darab fontos üzenetének tartja azt, hogy a bár a világ sokat változott, de nem változtak a férfi - nő kapcsolatok, az emberi gonoszságok, de még a hatalom megőrzésének módjai is újratermelődnek. A hatalom mindig attól tud erős lenni, ha az embereket félelemben tartja és az ilyen esetekben csak egy megváltó tud a helyzeten változtatni.

A szerző érdekességképen elmondta, a pápai látogatáskor felmerült, hogy a művet szeretnék ennek kapcsán bemutatni. A szövegkönyvet és a dalokat egy harmincfős, főpapi testület nézte át. Egyetlen szó megváltoztatását kérték. Amikor Jézust leveszik a keresztről Mária azt énekli, hogy ez neki egy „kárhozat”. Azt kérték, hogy ezt a szót „áldozatra” javítsa át. A szerző örömmel tett eleget a kérésnek, annak ellenére, hogy hasonló módosító kérést ez előző korszakban minden indoklás nélkül azonnal megtagadott.

Müller Péter a Vándorfi rendezésében nagyon sok új, és a darabhoz méltó motívumot talált. Ezek között érzelmileg nagyon sokat üzen az, amikor Mária fellép a keresztre a fia mellé, de nagyon beszédes az is, hogy a kereszt végig jelen van a színpadon.

A darab a zenei hangzásával, a mondanivalójával, a mozgalmasságával és látványelemeivel egy új, nagy sikerű produkciója lehet a hazai színházi életnek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.