A szocialisták ellenzik a kormány adópolitikáját

A parlament által a napokban elfogadott 2014. évi adótörvények a szocialisták szerint nem segítik elő az ország fejlődését.
 
 

A szocialisták ellenzik a kormány adópolitikáját

A parlament által a napokban elfogadott 2014. évi adótörvények a szocialisták szerint nem segítik elő az ország fejlődését.
 
 
 
 
 

A szocialisták ellenzik a kormány adópolitikáját

A parlament által a napokban elfogadott 2014. évi adótörvények a szocialisták szerint nem segítik elő az ország fejlődését.

Pál Béla, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője a tájékoztatójában emlékeztetett arra, hogy a Fidesz a választási programjában az adórendszerrel kapcsolatban két markáns dolgot ígért. Egyrészt azt, hogy az Európa legversenyképesebb adórendszerét vezetik be, másrészt hogy egyszerűsítik a bevallással járó adminisztrációt. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott, az adóbevallást egy söralátéten is be lehet majd adni.

Ezek az ígéretek nem látszanak megvalósulni – mondta a parlament képviselő. Magyarország a versenyképesség szempontjából világviszonylatban az idei évben három helyet csúszott vissza, jelenleg a 63. helyen állunk. De nem jobb a helyzetünk az Európai Unióban sem, ahol a 28-as mezőnyben csak a 24. helyen tudtuk megkapaszkodni. A Fidesz által eltel három éves kormányzás alatt 30 új adónemet vezettek be és csak az egykulcsos 16%-os adó bevezetésével 444 milliárd forint esik ki a költségvetésből. Ezt valahonnan pótolni kell és azt már a Századvég szakértői is bebizonyították, hogy egy igazságtalan adóról van szó.

A 16 %-os adó a tömegeket, a kiskeresetűeket sújtja a legjobban, mivel ezeknek az embereknek az adóterhelése évi 134 milliárd forinttal emelkedett. Az átlag keresetűek adóterhelése évi 72 milliárd forinttal - ezt egy főre levetítve 13 ezer forinttal - kismértékben csökkent. Itt a felső rétegek jártak jól, akiknek az adója 501 milliárd forinttal zsugorodott.

A kormány a 2014. évi adópolitikájával konzerválta a kialakult állapotokat – állapította meg Pál Béla. A benyújtásra került költségvetés ráadásul megalapozatlan makrogazdasági adatokra épül, ami várhatóan azt fogja eredményezni, hogy hamarosan korrigálni kell a költségvetést.

Ami örvendetes viszont, és ezzel a szocialisták is egyetértenek, hogy a családi adókedvezmény kiterjesztésre került és ezt már az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők is érvényesíthetik az adójóváírásukban.

Elhibázott lépésnek tartja viszont azt, hogy a javaslatuknak megfelelően nem csökkentették az élelmiszerek, valamint a szilárd tüzelőanyagok áfáját, ami megint a szegényebb rétegben élőket érinti rosszul. Csökkent viszont az élősertés és a félsertés áfája, amit a fogyasztók nem igazán fognak érzékelni, mert a darabolt sertéshús árát ez nem fogja érinteni.

Az országgyűlés képviselő elmondta még, hogy a Fidesz képviselői gyakorlatnak megfelelően, az utolsó pillanatban a záró szavazás előtt benyújtottak egy 30 oldalas módosító indítványt, amit tisztességesen át sem lehetett nézni. Itt döntöttek a képviselők arról, hogy a munkáltatók korlátlan értékben, adózatlanul adhatnak a munkavállalóiknak belépőjegyet a sportversenyekre. Ez nyilván azt a célt szolgálja, hogy a foci meccsek látogatottsága megemelkedjen, mert az a elmúlt egy évben jelentősen csökkent.

Pál Béla hangsúlyozta, hogy a szocialista párt az elmondott igazságtalanságok miatt nem támogatta a kormány, adózásról szóló indítványát. Úgy érzi, hogy ezek megszüntetése érdekében változásokra van szükség és legnagyobb problémának továbbra is a 16 %-os adókulcs megtartását tartják.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.