Tízből négy magyar a párnacihába varrja a pénzt

A pénzügyi műveltség szintje nem emelkedett érdemben az elmúlt öt évben.
 
 

Tízből négy magyar a párnacihába varrja a pénzt

A pénzügyi műveltség szintje nem emelkedett érdemben az elmúlt öt évben.
 
 
 
 
 

Tízből négy magyar a párnacihába varrja a pénzt

A pénzügyi műveltség szintje nem emelkedett érdemben az elmúlt öt évben.

A hvg. hu írásából megtudhatjuk, hogy a GfK negyedévente készülő Retail Banking Monitor elemzése szerint a felnőtt lakosság egyharmada nem tartja magát tájékozottnak pénzügyi kérdésekben, és ugyanekkora arányban nem ismeri ki magát a pénzügyi termékek körében.

Négyből egy megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy nem bízik a bankokban, és ötből ketten inkább otthon tartják a pénzüket mondván, ott nagyobb biztonságban van a megtakarításuk, mint a pénzintézeteknél. Mindazonáltal háromból egy válaszadó mondta azt, hogy mielőtt pénzügyi döntést hoz, gondosan tájékozódik, és így igyekszik a számára legmegfelelőbb döntést meghozni.

Minden második felnőtt számára fontos, hogy biztosítással rendelkezzen, és szintén minden második válaszadó nyilatkozott úgy, hogy fontos számára a digitális pénzügyi csatornákat elérni.

„A nemzetközi adatokból látjuk, hogy a magyar lakosság pénzügyi műveltsége a nemzetközi átlagnak megfelelő. Viszont a tényleges pénzügyi tudás még nagyon messze van a kívánatostól. Pénzügyi tudatosság szempontjából az életkor sajnos nem számít, nagyon hasonló ismeretszintet látunk a fiatalabb és idősebb személyek körében. Ellenben a végzettség és a lakóhely döntően befolyásolhatja az ez irányú tudatosság szintjét – állítja Schauermann Péter, a GfK pénzügykutatási szakértője.

„A kutatási adatokból látjuk azt is, hogy a pénzügyi műveltség szintje nem emelkedett érdemben az elmúlt öt évben.” A szakember szerint „úgy tűnik, hogy a szülők nem tudják továbbadni a tudást, és gyakran nem is beszélnek ilyen kérdésekről a gyerekekkel, akik így otthon sem találkoznak e téma mélyebb összefüggéseivel. Ez pedig sajnos azt vetíti előre, hogy a pénzügyi tudás, műveltség javulása külső behatás, oktatás nélkül nem várható a fiatalabb korosztályokban.” hvg.hu.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.