A polgári áldozatokra emlékeztek

A második világháború polgári áldozatairól emlékeztek meg Veszprémben a Budapesti úton lévő emléktáblánál.
 
 

A polgári áldozatokra emlékeztek

A második világháború polgári áldozatairól emlékeztek meg Veszprémben a Budapesti úton lévő emléktáblánál.
 
 
 
 
 

A polgári áldozatokra emlékeztek

A második világháború polgári áldozatairól emlékeztek meg Veszprémben a Budapesti úton lévő emléktáblánál.

Magyarország és ezért Veszprém megye is, mint háborúban résztvevő hadviselő fél, ki volt téve a szemben álló fél légicsapásaiknak. A szövetségesek légitámadásai Veszprém térségében 1944 júniusában kezdődtek el.

Az amerikai 15. hadászati légi hadsereg kötelékei 1944. július 8-án délelőtt váratlanul indítottak légitámadást a Veszprém melletti Jutas pusztán lévő magyar katonai repülőtér ellen. A támadás következtében a repülőtéren 62-en azonnal meghaltak és 64-en súlyosan megsebesültek. Az áldozatok között jelentős számban voltak civilek, főleg kádártai lakosok.

A németeket támadó szovjet csapatok 1944. december 14-én kezdték el a város bombázását. A támadások főbb célpontjai, a katonai repülőtér, Veszprém külső vasúti pályaudvara és a városon áthaladó főút volt.

Az egyik legsúlyosabb bombázásra 1945. február 21-én került sor. Ezen a napon sokadik alkalommal szovjetrepülők támadták meg a belső vasútállomást és a környékét. A 3. német páncélos hadosztály csapatainak Veszprémből történő kivonását 1945. március 23-án, 14 órakor kezdték meg. A kivonuló csapatokat az angol, amerikai légierő gépei támadták meg és ennek a bombázásnak több polgári áldozata volt. A második világháború a veszprémiek számára ezen a napon ért véget.

A világháború alatt 85 légitámadás érte a várost. A lakóházaknak a 76 százaléka megsemmisült. A beazonosítható nevek alapján a veszprémi polgárok közül 72-en veszítették el az életüket, de a tényleges áldozatok száma 565-re tehető.

A Balaton Plázánál lévő emlékműnél a városban működő baloldali pártok vezetői és civilek emlékeztek a hetvenegy évvel ezelőtti eseményekre. Az emlékműnél Bárdossy Csanád tartott megemlékező beszédet.

A civil kezdeményezésre, a város akkori önkormányzatának segítségével, tizenegy évvel ezelőtt felállított emlékmű, méltó helyen, a régi vasútállomás közelében áll. Elgondolkodtató viszont az, hogy ennek az egyértelmű történelmi helyzet megítélésében miért nincs a városban egyetértés és összefogás. Miért nem fontos egyes pártoknak az, hogy megemlékezzenek a 71 évvel ezelőtt történt, a város lakosságát sújtó, tragikus eseményekről.

A megemlékezés végén a jelenlévők gyertyát gyújtottak, és fejet hajtottak az értelmetlen pusztításban elhunyt polgári áldozatok előtt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.