Ellenzék az oktatás helyzetéről

Az LMP politikusai pénteken a megújuló Magyarországért programjuk kapcsán tartottak sajtótájékoztatót Veszprémben.
 
 

Ellenzék az oktatás helyzetéről

Az LMP politikusai pénteken a megújuló Magyarországért programjuk kapcsán tartottak sajtótájékoztatót Veszprémben.
 
 
 
 
 

Ellenzék az oktatás helyzetéről

Az LMP politikusai pénteken a megújuló Magyarországért programjuk kapcsán tartottak sajtótájékoztatót Veszprémben.

Az ellenzéki párt oktatással kapcsolatos szakmai elképzeléseit Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja ismertette. A politikus szerint Magyarország mára a jelenleg regnáló kormány politikája miatt morális és gazdasági zsákutcába került. Az LMP a nyilvánosságra hozott programjában azt ajánlja, hogy az országot minden tekintetben meg kell újítani.

Úgy látják, a Fidesz-kormány egyik legnagyobb bűne, hogy szisztematikusan veri szét az oktatást. 2010 és 2014 között a szakiskolákat vette célba, 2014 és 2018 között a szakközépiskolákra, majd 2018 és 2022 között a gimnáziumok kerülhet sor. Ez utóbbi szétverésének az előkészítése már megtörtént. Egyértelmű, hogy a kormány célja a gimnazisták számának felülről történő csökkentése, ezzel az önálló gondolkodásra nevelés teljes megszüntetése.

A politikus kijelentette, hogy a lefelé tartó bérversenyből csak egy sokkal jobb minőségű oktatási rendszerrel lehet kilépni. A Lehet Más a Politika ezért, a következő elvek megvalósítását ajánlja a választóknak:

Minden 100 forintból 20 forintot oktatásra kell költeni.

Növelni kell a pedagógusok önállóságát, és a fenntartói jogokat visszaadni azoknak az önkormányzatoknak, amelyek akarják és képesek is az iskoláikat jó színvonalon működtetni.

Ingyenessé kell tenni az első diploma megszerzését, mert a céljuk az, hogy tíz fiatalból legalább négynek legyen diplomája.

Megvédeni a vidéki felsőoktatási intézményeit, mert azok kulcsszerepet játszanak a vidék elnéptelenedésének a megállításában.

Ungár Péter megállapította, hogy Magyarország egyik legsúlyosabb problémája az egyre erősödő kivándorlás. Napjainkban havonta több ezer fiatal hagyja el az országot. A fiatalok itthon tartásának egyik fontos feltétele a magas színvonalú oktatás biztosítása. Az oktatási rendszernek a tudásalapú társadalom fejlesztését kell szolgálnia, és nem bérrabszolgákat kellene képeznie a nagyvállalatok összeszerelő üzemeibe, ahogy azt a Fidesz kormány szeretné.

Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője az oktatás jelenlegi helyzetéről Veszprém szempontjából mondta el a véleményét. Szerinte egy olyan iskolaváros számára mint Veszprém, az oktatás kérdése az egyik legérzékenyebb terület. Veszprémben működik az ország egyik legjobb gimnáziuma, de az eredményeik alapján a megye összes közép- és általános iskolájára büszkék lehetünk.

A városi vezetése az elmúlt években karba tett kézzel tűrte az iskolák teljes államosítását. Mint az LMP önkormányzati képviselője a tavasszal indítványozta a testületnek, hogy a város nyilvánítsa ki az iskolafenntartói szándékát a kormányzat felé. A polgármester részéről erre csak annyi reagálás volt, hogy az államosítás csak annyit jelent, hogy más fizeti a villanyszámlát. A képviselő szerint viszont az oktatás egy település identitása szempontjából ennél többet kellene, hogy jelentsen.

Gerstmár Ferenc a Pannon Egyetemmel kapcsolatban kijelentette, hogy ez az intézmény biztosíthatja a térségben élők tudásának a gyarapítását, és az értelmiség helyben történő tartását. Az egyetem egyben annak a záloga, hogy van a helyi gazdaságnak egy stabil innovatív háttere és ezzel a megye települései nem ürülnek ki, a termelői szféra nem marad fiatalok nélkül.

Szerinte olyan ösztöndíj rendszer bevezetésére kell törekedni, hogy a Veszprém városban élő diákok a tanulmányaikat itt helyben folytathassák. Ez a törekvés egybeesne az LMP azon költségvetéshez benyújtott javaslatával is, amely 10 milliárd forintot különített volna el egy felsőoktatási ösztöndíj program támogatására.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.